ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Колко пари има във фонда за втора пенсия

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Колко пари има във фонда за втора пенсия

Натрупаните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване у нас са достигнали космическа стойност.

Според окончателните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за 2020 г., те са достигнали 17,294 млрд. лв. По статистиките на регулатора показателят нараства с 10,67 на сто.

От данните става ясно още, че близо 5 млн. души или общо 4,8 млн. българи са осигурените в четирите вида пенсионни фондове. Техният броя расте с едва 1,18% през 2020 г. спрямо 2019 г. У нас пенсионните фондове биват универсални, професионални, доброволни, както и доброволни пенсионни фондове по професионални схеми. Логично, най-много хора или по-конкретно над 3,8 млн. души се осигуряват в универсалните пенсионни фондове (УПФ). Там вноските са задължителни за всеки работещ, роден след края на декември 1959 г. и осигурен при условията и по реда на част първа от Кодекса за социално осигуряване. Размерът на вноската за УПФ е 5% от осигурителния доход на работника, като 2,2% е за сметка на осигуреното лице, а 2,8% - за сметка на осигурителя.

Иначе окончателните данни на финансовата комисия показват, че общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за 2020 г. възлизат на 217 млн. лв.. Спрямо 2019 г. те растат с над 9% през миналата година. Нетният финансов резултат на дружествата е в размер на 56 млн. лв..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.