Над 16 мечки бродят из Витоша
2

Над 16 мечки бродят из Витоша

Предупреждават туристите да са бдителни

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена" според наблюдения на фотокапаните. Това съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) Дамян Дамянов, цитиран от БТА.

Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им. Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване.

В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо. Засега не са регистрирани нападения над хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

По принцип мечките не са агресивни животни, изключение правят майките, които защитават малките си, казват специалистите. Колкото и да е трудно, трябва да се запази самообладание и спокойствие.

Един от най-разпространените съвети, когато видите мечка в гората, е да се правите на умрял, но това не е точно така. Всъщност необходимо е просто да запазите спокойствие. “Не правите никакви движения, тъй като стресът при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика ответна реакция”, казва Дамян Дамянов. Друг съвет е, когато се разхождате в гората, да си подсвиркате и да си говорите, за да може мечката да ви чуе и да се отдалечи. 99% от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Останалите около 1% не отказват животинска храна и много рядко - ако започне да се храни само с месо мечката, се превръща в стръвница. На Витоша стръвница е засичана за последно преди 12 години. Слизала във Владая и се хранела с домашни прасета.

Преди месец голяма кафява мечка се промъкна в туристически комплекс в Сопот и си направи спа процедури. Видеокамери от комплекса заснеха необичайната случка. Видеото предизвика фурор в социалните мрежи. Местните жители предполагат, че това е същата мечка, която се появи преди 10 дни в града им и стресна хората в Сопот.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.