Над 150 000 са потребителите, които са се регистрирали в приложението на НАП да могат да правят проверка на касови бележки. Те влизат в ролята на данъчни инспектори.

Проверката протича бързо чрез сканиране QR кода на касовия бон. Така на екрана се визуализират стойността, датата и часът на издаването на бележката и данните за касовия апарат. След това клиентът проверява дали дигиталните данни съвпадат с тези на хартията. В случай на разминаване, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за подаване на сигнал за фалшива касова бележка.

От началото на годината има над 300 000 проверени бележки, коментираха от данъчното ведомство за „Монитор“ като допълниха, че фалшиви бонове досега не са засечени. Най-често българите се съмняват за истинността на бележките в хранителните вериги, както и при търговците на дребно, които предлагат стоки като дрехи, обувки и други. Причината е, че това са стоките, които обикновено се потребяват повече.

Най-активни пък са потребителите от София, заедно с тези в другите големи градове като Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. На въпрос кога е имало най-много проверки, от агенцията коментираха, че няма специфичен период. „Няма специфична част на годината, обикновено повече проверки има, когато пуснем кампания, с която да популяризираме приложението“, казаха от НАП.

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).