Над 150 000 граждани отчетоха данъците си онлайн до края на март

Над 150 000 граждани отчетоха данъците си онлайн до края на март

Около 16 000 използваха отстъпката от 5%

Малко над 150 000 граждани подадоха данъчните си декларации онлайн. Очакванията са до края на данъчната кампания общият брой на декларациите да достигне 600 000. От юридически лица са над 300 000 пък са обикновено документите, които пристигат от юридически лица. Това каза говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров за „Монитор”.

Към момента около 16 000 граждани са се възползвали от отстъпка, която е в размер от 5% или до 500 лв. от данъка за довнасяне.

 Броят се запазва за втора поредна година

Срокът за ползването й изтече в полунощ на 1 април.

За подаването на данъчна декларация онлайн е необходим електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, припомниха от приходната агенция. Той се вади за минути, като това може също да стане онлайн. Всеки, който използва предварително попълнена декларация обаче, трябва да провери верността на данните. Вече не се прилагат служебни бележки от работодател, нито копие от ТЕЛК/НЕЛК решение. Самоосигуряващите се са задължени онлайн да подадат данни, а доходите от наем трябва да бъдат вписани ръчно от наемодателите. Ако искаме да използваме облекчения, каквито има за ипотека на млади семейства, за допълнително доброволно пенсионно и здравно осигуряване или застраховка "Живот", ще трябва да представим доказателство за искането си. Въпреки обявяването на извънредно положение в страната,

 

промени в данъчните срокове за граждани няма.

Бизнесът обаче ще отчита своите приходи и данъци малко по-различно. Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) е удължен до 30 юни. На тази дата трябва да се отчете и данъкът върху разходите, върху приходите на бюджетните предприятия, данъкът върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данъкът върху дейността от опериране на кораби. Краят на юни е и времето, в което трябва да се внесат окончателните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване на самоосигуряващите се лица, които упражняват трудова дейност като еднолични търговци и земеделци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.