Над 15 млн. лв. помощи за фермерите за заразени животни

Над 15 млн. лв. помощи за фермерите за заразени животни

От днес фермери могат да кандидатстват за помощи в размер на над 15 млн. лв. за възстановяване на щетите, причинени от остро заразни заболявания по свинете, дребните преживни животни и птиците. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Финансовата помощ е част от подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Тъй като през последните години бяха регистрирани значителен брой огнища на заразни болести по животни, подмярката е носечена именно към сектор „Животновъдство“.

По този начин ще се предостави възможност на свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последици. Допустимите разходи са за закупуване на животни, предназначени за възстановяване на популацията в животновъдния обект и общи разходи, свързани с консултантски услуги по подготовка на проекта.

По подмярката могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани, които са собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и са засегнати от силно заразна болест, довела до унищожаване на животни.

Максималното финансиране за един проект е в размер на близо 2 млн. лв., не е определена минимален размер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.