Над 1400 първокурсници стартираха обучението си по медицина във Варна
5

Над 1400 първокурсници стартираха обучението си по медицина във Варна

С официална церемония и водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Медицинския университет във Варна бе даден стартът на академичната 2018/2019 учебна година.

Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на МУ-Варна, между които 1 060 български студенти и 350 чуждестранни граждани, които ще се обучават в англоезичните програми по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“. В приветствието си към новите студенти ректорът на униврситета, проф. д-р Красимир Иванов заяви:

„От днес вие сте студенти в един от най-модерните и високотехнологични университети в България. Най-квалифицираните преподаватели, изнасящи лекции в редица чуждестранни университети и на международни научни форуми ще бъдат и ваши преподаватели. Най-съвременните интерактивни методи на преподаване ще ви помагат да трупате знания и умения. Най-модерните технологии и апаратури ще бъдат на ваше разположение по време на обучението ви тук.“

Бригаден генерал, професор д-р Венцислав Мутафчийски, Началник на Военномедицинска академия – София, също поздрави студентите, като се обърна към първокурсниците от специалността Военен лекар:„Първата година премина успешно за студентите, което показа, че тази програма има бъдеще и вече чертаем планове за техния успех през 2023 година. Искам да ви поздравя за това, че сте успели да влезете в най-добрия университет по медицина в България и да ви пожелая успех.“

Проф. Мутафчийски връчи на проф. Иванов почетния плакет на ВМА в израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна и по повод 140 години от създаването на медицинската служба на въоръжените сили на Република България.

"Всички места в Медицински университет – Варна са заети при изключително висок минимален бал на приема. Конкуренцията е сериозна, като 7 кандидати се конкурираха за 1 място в най-желаните специалности при българските студенти, а при чуждестранните - по трима за 1 място. Само най-добре подготвените успяха да се преборят да учат при нас“, коментира зам. ректорът по учебната дейност, проф. д-р Албена Керековска. 

Младежи от 53 страни от 5 континента кандидатстваха тази година за обучение  Медицинския университет във Варна. Сред приетите първокурсници има младежи от страни като Южна Корея, Швейцария, Япония, Кувейт, САЩ, Канада, както и традиционно голям брой студенти от страни, членки на ЕС.

В първия учебен ден във варненските училища кметътИван Портних бе гост на тържествата в СУЕО „Ал. Пушкин“ и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.  Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които пожелавам успешно начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца“, каза кметът при откриването в руското училище.

В Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ Портних отбеляза: „Вашето училище е еталон за високи образователни стандарти не само за Варна, но и в национален мащаб. Доказателство за това са многобройните постижения на учeниците. Преди дни имахме възможността да наградим златния медалист от олимпиадата по информатика Александър Кръстев. Имал съм и възможността да стисна ръката на още много успешни момичета и момчета от вашето училище, донесли слава на Варна и на България в различни национални и международни форуми и състезания“, каза кметът.

Той допълни, че Община Варна, заедно с Министерството на образованието и с ръководството на училището, продължават работата по изграждане на нова сграда на гимназията.    

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.