0

С официална церемония и водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Медицинския университет във Варна бе даден стартът на академичната 2018/2019 учебна година.

С официална церемония и водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Медицинския университет във Варна бе даден стартът на академичната 2018/2019 учебна година.

Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на МУ-Варна, между които 1 060 български студенти и 350 чуждестранни граждани, които ще се обучават в англоезичните програми по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“. В приветствието си към новите студенти ректорът на униврситета, проф. д-р Красимир Иванов заяви:

„От днес вие сте студенти в един от най-модерните и високотехнологични университети в България. Най-квалифицираните преподаватели, изнасящи лекции в редица чуждестранни университети и на международни научни форуми ще бъдат и ваши преподаватели. Най-съвременните интерактивни методи на преподаване ще ви помагат да трупате знания и умения. Най-модерните технологии и апаратури ще бъдат на ваше разположение по време на обучението ви тук.“

Бригаден генерал, професор д-р Венцислав Мутафчийски, Началник на Военномедицинска академия – София, също поздрави студентите, като се обърна към първокурсниците от специалността Военен лекар:„Първата година премина успешно за студентите, което показа, че тази програма има бъдеще и вече чертаем планове за техния успех през 2023 година. Искам да ви поздравя за това, че сте успели да влезете в най-добрия университет по медицина в България и да ви пожелая успех.“

Проф. Мутафчийски връчи на проф. Иванов почетния плакет на ВМА в израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна и по повод 140 години от създаването на медицинската служба на въоръжените сили на Република България.

"Всички места в Медицински университет – Варна са заети при изключително висок минимален бал на приема. Конкуренцията е сериозна, като 7 кандидати се конкурираха за 1 място в най-желаните специалности при българските студенти, а при чуждестранните - по трима за 1 място. Само най-добре подготвените успяха да се преборят да учат при нас“, коментира зам. ректорът по учебната дейност, проф. д-р Албена Керековска. 

Младежи от 53 страни от 5 континента кандидатстваха тази година за обучение  Медицинския университет във Варна. Сред приетите първокурсници има младежи от страни като Южна Корея, Швейцария, Япония, Кувейт, САЩ, Канада, както и традиционно голям брой студенти от страни, членки на ЕС.

В първия учебен ден във варненските училища кметътИван Портних бе гост на тържествата в СУЕО „Ал. Пушкин“ и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.  Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които пожелавам успешно начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца“, каза кметът при откриването в руското училище.

В Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ Портних отбеляза: „Вашето училище е еталон за високи образователни стандарти не само за Варна, но и в национален мащаб. Доказателство за това са многобройните постижения на учeниците. Преди дни имахме възможността да наградим златния медалист от олимпиадата по информатика Александър Кръстев. Имал съм и възможността да стисна ръката на още много успешни момичета и момчета от вашето училище, донесли слава на Варна и на България в различни национални и международни форуми и състезания“, каза кметът.

Той допълни, че Община Варна, заедно с Министерството на образованието и с ръководството на училището, продължават работата по изграждане на нова сграда на гимназията.