Над 13 000 подадоха за ден попълнените данъчни декларации

Над 13 000 подадоха за ден попълнените данъчни декларации

Отчитаме доходите си средно за десетина минути

Само ден след пускането на предварително попълнените данъчни декларации над 13 000 души отчетоха данъците си онлайн, показват последните данни на Националната агенция по приходите (НАП). До момента близо две трети от всички декларации за доходите са подадени по електронен път, като се очаква съотношението да се запази до края на данъчната кампания.

От нейното начало вече има

постъпили 61 000 декларации

от граждани. Други 67 000 пък преглеждат и редактират данните в предварително попълнените формуляри, за да ги изпратят в НАП. От приходната агенция посочват, че средното време за попълване и изпращане на документите е под 10 минути, а потребители споделят, че новата декларация е по-удобна и подаването й изисква значително по-кратко време.

Припомняме, че предварително попълнените декларации са достъпни онлайн, като за да може гражданите да ги използват, те трябва да имат издаден електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) от НАП. Издаването на самия код може да се поръча отново през електронния портал на приходната агенция, а взимането му става на място във всеки един от офисите на НАП. Най-скорошните данни показват, че вече над 1 млн. българи вече разполагат с такъв код, който използват при различни електронни услуги, една от които е подаването на предварително попълнена данъчна декларация. От ведомството предупреждават обаче, че

всеки данъкоплатец трябва внимателно да прегледа

въведената информация и при необходимост да я коригира. Новост в данните тази година е, че включват доходи от електронна търговия и продажбата на моторно превозно средство, когато то е било нечия собственост по-малко от година. Срокът за подаването на декларацията е 5 май 2021 г., а отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.

Хартиени формуляри има във всеки офис на приходната агенция и те могат да бъдат ползвани от хората, които нямат електронен подпис или ПИК или пък не желаят да подават данните си през интернет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.