Над 1200 свлачища заплашват градове и села

Над 1200 свлачища заплашват градове и села

Над 1260 свлачища заплашват градове и села в страната.

Това сочи информация на строителното министерство, предоставена на „Монитор“.

Общо у нас са регистрирани 2137 свлачища, като 827 от тях са активни, 871 - потенциални, а 439 - стабилизирани. 875 са проявени по пътища, в земеделски и горски територии. През миналата година са възникнали 15 нови и е отчетено активизиране в 50 от известните свлачищни райони у нас.

От началото на 2018 г. са регистрирани нови 30, като половината от тях са в урбанизирани територии

Сред най-активните през последните години са свлачищата в Оряхово, при спирките „Кипарис“ - „Кипарис-юг“ и „Кипарис-север“, „Фара“, община Аксаково, засягащи републикански път І-9, вилна зона Фиш-Фиш, Балчик, с. Осина и с. Плетена, община Сатовча.

Бюджетът на МРРБ за 2018 г. за геозащита е около 16,2 млн. лв. От тях 800 хил. лв. са предвидени за регистриране на свлачищни райони, превантивни геозащитни мерки и наблюдение, а 15,4 млн. лв. за геозащитни мерки за ограничаване на свлачищата, абразията по Черноморското крайбрежие и ерозията по Дунавското крайбрежие и за инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на инвестиционни проекти. Към края на септември за геозащита са изразходвани около 11 млн. лева, от които около 1,5 млн. лв. са предоставени на общини за укрепване на свлачища и за проектиране и проучване.

Още по темата четете в утрешния брой на "Монитор".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.