Над 1260 свлачища заплашват градове и села в страната.

Това сочи информация на строителното министерство, предоставена на „Монитор“.

Общо у нас са регистрирани 2137 свлачища, като 827 от тях са активни, 871 - потенциални, а 439 - стабилизирани. 875 са проявени по пътища, в земеделски и горски територии. През миналата година са възникнали 15 нови и е отчетено активизиране в 50 от известните свлачищни райони у нас.

От началото на 2018 г. са регистрирани нови 30, като половината от тях са в урбанизирани територии

Сред най-активните през последните години са свлачищата в Оряхово, при спирките „Кипарис“ - „Кипарис-юг“ и „Кипарис-север“, „Фара“, община Аксаково, засягащи републикански път І-9, вилна зона Фиш-Фиш, Балчик, с. Осина и с. Плетена, община Сатовча.

Бюджетът на МРРБ за 2018 г. за геозащита е около 16,2 млн. лв. От тях 800 хил. лв. са предвидени за регистриране на свлачищни райони, превантивни геозащитни мерки и наблюдение, а 15,4 млн. лв. за геозащитни мерки за ограничаване на свлачищата, абразията по Черноморското крайбрежие и ерозията по Дунавското крайбрежие и за инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на инвестиционни проекти. Към края на септември за геозащита са изразходвани около 11 млн. лева, от които около 1,5 млн. лв. са предоставени на общини за укрепване на свлачища и за проектиране и проучване.

Още по темата четете в утрешния брой на "Монитор".

По темата: свлачища
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза екоминистърът Нено Димов пред Канал 3.