Над 120 000 са овцете и козите фантоми

Над 120 000 са овцете и козите фантоми

Ползват ги за да вземат повече субсидии за пасищата за реалните животни

Над 120 000 са овцете и козите фантоми, каза за „Монитор“ председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

Според него притежателите на виртуалните овце и кози, за които те имат само ушни марки и са регистрирали несъществуващи животни, се ползват за да може фермерите по-лесно да получават право на ползване на общинските мери. След това пък за тези пасища се получават съответните субсидии.

„Преди време ние обявихме, че виртуалните овце и кози са около 200 000 и по наше настояване от Агенцията по храните направиха инвентаризация и се оказа, че 70 000 - 80 000 от регистрираните животни не съществуват и за тях има само ушни марки. Скоро се надяваме се новите резултати от преброяването на фермерите в страната да покажат истинската картина на нещата“, добави браншовикът.

По думите му, подобни схеми са възможни, защото при раздаването на пасищата, общинските власти не правят проверка на място кой колко животни има. „Кметовете дори не знаят колко са животновъдните обекти на територията на общината. Влизат само в Национална информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните (ВетИС) и гледат кой каква бройка е декларират кандидатите за ползване на мерите. За това и поискахме законови промени. Предлагаме във всяко населено място в страната на видно място да има информация какви животновъдни обекти има и с по колко животни са те и съответно колко пасища са раздадени за ползване. Така хората ще могат взаимно да се контролират, защото официалният контрол невинаги се случва“, допълни Караколев. По думите му, в момента системата на държавата не може да засече разминаването между бройката на декларираните животни и реалността.

В ефира на БНР браншовикът каза още, припомни, че подобни схеми ощетяват малките и средни фермери по места. "Те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км“ и се стига до парадокси 10 декара да се дават на една овца“.

Към 1 ноември миналата година, по данни на земеделското министерство, общият броя на регистрираните овце у нас е 1,3081 млн., или с 2,1% повече от 2019-та. От тях овцете майки са били 1,106 милиона,Заплодените за първи път само 42,3 хил., което е с почти една четвърт по-малко на годишна база. Броят на регистрираните кози към ноември 2020-та са 253,5 хил., което е с почти 11 на сто повече.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.