Над 12 000 българи се борят с Паркинсон

Над 12 000 българи се борят с Паркинсон

Над 12 000 у нас се борят с Паркинсон, 1200 са в късна фаза на заболяването. Болестта засяга над 6 милиона души по света. Това сочат данните в Световния ден за борба с болестта Паркинсон.

През ноември невролози в цялата страна започнаха да преглеждат безплатно пациенти с вече установена паркинсонова болест в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсона.“ В рамките на инициативата над 800 души са позвънили на националната линия за късен Паркинсон, а 250 са се консултирали безплатно при невролог в съответния им град. Кампанията се реализира в разгара на втората вълна на пандемията от COVID-19, за да може хората да намерят отговори на затрудненията си. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В кампанията се включиха 11 невролози от 7 града в страната. Специалистите осъществяваха прегледите при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и без да допускат струпване на хора пред кабинетите. 

Всяка година на 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, която засяга над 6 милиона души в света и се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. У нас около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий. Специалистите са единодушни около факта, че паркинсоновата болест се „подмладява” и засяга и хора в активна възраст. По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1.5 пъти повече мъжете.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка и загуба на обоняние са издайници на болестта. Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“. Намаляване силата на гласа, загубата на обоняние, промени в почерка на човек обаче са сред симптомите, които рано издават заболяването.

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е те да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. В България разполагаме с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина.  Причините за паркинсоновата болест са все още неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.