Над 12 000 регистрации в новия портал на Търговския регистър

Над 12 000 регистрации в новия портал на Търговския регистър

Над 2500 заявки за е-услуги за ден

Над 12 000 души се регистрираха в новия портал на Търговския регистър. В него вече има достъп до Имотния регистър, както и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ), като така трите портала са с единна входна точка на адрес https://portal.registryagency.bg, съобщи Агенцията по вписванията (АВ).

Припомняме, че от понеделник трите регистъра са с общ сайт, като предишните онлайн страници автоматично прехвърлят потребителите на новия единен портал. За ползване на пълната функционалност на двата регистъра е необходимо да се създаде потребителски профил и към него да се присъедини средство за идентификация – електронен подпис, ПИК от приходната агенция или сертификат от АВ.

Регистрацията стартира още на 9 юни, но отчете слаб интерес. Статистиката показва, че в периода от 9 юни до 27 юли са създадени едва 5000 профила. В първия ден от пускането на новия портал са се регистрирали над 7000 потребители, като до момента общия им брой надхвърля 12 000. Всички услуги и справки на двата регистъра вече са достъпни на https://portal.registryagency.bgg. Само на 27 юли през единния портал са подадени около 2500 заявления за услуги и справки в ТРРЮЛНЦ и Имотния регистър.

По-голямата част от запитванията са свързани с локални технически настройки при тестово подписване. Най-често задаваните въпросите са относно Имотния регистър, като могат да бъдат обединени в 2 основни групи: 1. Какво е необходимо за получаване на специален достъп? 2. Как да се присъедини профил/прехвърлят суми от налична сметка в профил в icadastre.bg към профил в новия портал?

Всички справки в Имотния регистър, за които се дължи държавна такса могат да бъдат използвани само след като е направен потребителски профил и е присъединено средство за идентификация. Безплатните справки както в Имотния, така и в ТРРЮЛНЦ могат да се използват без да се изисква автентификация. Изключение прави само достъпа до сканираните документи, съдържащи се в делата на търговците/ЮЛНЦ, за който е необходим електронен подпис, ПИК на НАП или сертификат от Агенция по вписванията, както беше и до момента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.