Над 12 000 потърсили информация от телефона на социалното министерство

Над 12 000 потърсили информация от телефона на социалното министерство

12 120 граждани са получили информация или психологическа подкрепа от началото на извънредното положение до 5-ти май на безплатния телефон на Министерство на труда и социалната политика – 0800 88 001. Те питали могат ли да получат еднократни помощи, въпроси, свързани с пазара на труда, как могат да получат предпазни средства.

Най-много обаждания в колцентъра са постъпили с искане за информация за социална защита, подпомагане и социална интеграция – над 3000. Гражданите са се интересували дали имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. и какви са условията за отпускането й на родители с деца до 14 г., които са в неплатен отпуск. Потърсили са съдействие как ще се изготвя социалната оценка на лицата с ТЕЛК с 50 и над 50% нетрудоспособност и на какви помощи имат право хората с увреждания.

Близо 1300 са постъпилите въпроси във връзка с месечните и еднократни помощи, отпускани по Закона за семейните помощи за деца. По време на извънредното положение те са гарантирани и се изплащат без забавяния. Родителите са се интересували как ще се подават документите, предвидена ли е допълнителна помощ и дали ще се удължава срокът на документите, подадени за отпускане на помощи за деца. Информация за предоставяне на предпазни средства от работодателите, здравословни и безопасни условия на труд са потърсили близо 1500 граждани.

Над 700 са постъпилите въпроси, свързани с пазара на труда. Гражданите са се интересували дали могат да направят регистрацията си в бюрата по труда по електронен път. Много от работодателите са потърсили информация за условията по схемата 60/40. Бизнесът е поискал консултация и за възможностите за въвеждане на гъвкаво работно време и дистанционна работа, как да се ползват отпуски и дали ще се изплащат средства при неплатен отпуск. Близо 600 са постъпилите обаждания, свързани с получаването на обезщетения. Гражданите са се интересували още от социални помощи, въпроси, свързани с Кодекса на труда и пенсиите.

В колцентъра са постъпили над 1800 обаждания извън компетенциите на МТСП, като по-голямата част от тях са се отнасяли до отпускането на безлихвени кредити в размер на 1500 лв., удължаване сроковете на ТЕЛК решенията с изтекъл срок преди извънредното положение и неработещи ТЕЛК комисии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.