Над 111 хиляди ученици ще получат нови шкафчета

Над 111 хиляди ученици ще получат нови шкафчета

На 117 815 ученици от 1 до 7 клас ще бъдат закупени нови шкафчета. Необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв са по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, съобщиха от МОН.

Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Общо 742 училища са кандидатствали за съфинансиране от Министерството на образованието и науката. След класиране, извършено от експерти от дирекция „Учебници и училищна документация“ според най-ниската искана сума на брой шкафче, близо 600 държавни и общински школа в цялата страна ще получат възможността да олекотят раниците на своите възпитаници.

За по-големите ученици - от 7 до 9 клас, ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. По националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология. За часовете оборудване на кабинетите за часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.