Над 111 000 седмокласници и десетокласници на изпит по математика

Над 111 000 седмокласници и десетокласници на изпит по математика

Повече от 111 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът за десети клас започва в 8 часа, а за седми – в 9.

На националното външно оценяване в седми клас се очаква на него да се явят над 59 800 ученици, а в десети - над 51 600 ученици. 

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност - лична карта, ученическа лична карта, ученическа книжка, задграничен паспорт. Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от десет ученици. Подготвени са и изпитни зали за карантинирани ученици.

На изпита по математика може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а също и линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Външното оценяване за десети клас е в рамките на 90 минути, за които учениците трябва да се справят с 17 задачи. Седмокласниците пък имат 150 минути за решаването на 23 задачи.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

На 16 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература. Резултатите от всички изпити трябва да бъдат готови до 28 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.