Над 11 хил. са починали от тютюнопушене от началото на годината у нас

Над 11 хил. са починали от тютюнопушене от началото на годината у нас

Към 1 май вследствие на тютюнопушене у нас са починали над 11 хил. души, жертвите на COVID-19 са 68, според шестмесечно проучване на фондация Блулинк, представено на пресконфенеция в БТА. Съпоставителното изследване включва и последните налични годишни данни за тютюнопушене от СЗО, ЕК, НЦОЗА на полугодишна основа.

Според него за този период в световен мащаб починалите пушачи са 3 532 583, а от коронавируса - 224 172. Числата за България са - 11 048 жертви на тютюнопушенето и 68 на COVID -19. Днес /31 май/ е Световен ден за борба с тютюнопушенето. Според авторите на изследването институциите у нас избягват да се ангажират достатъчно с превенция и контрол на порока. За тютюнопушене на обществени места глобата за физически лица е между 300 и 1000 лв. /за повторно нарушение/, докато при неспазване на противоепидемичните мерки за коронавируса е между 300 и 2000 лв, отбеляза Христо Иванов, един от авторите на проучването. Освен това нарушителите на карантината се подвеждат и под отговорност. На този фон липсата на решителност на институциите за справяне с тютюнопушенето е неприемлива, е едно от заключенията в изследването. Затова добра идея е да бъде създаден междуведомствен съвет с представители на здравното, финансовото министерства, които да определят ефективните политики по тези теми, коментира д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалиция за живот без тютюнев дим. Според изследване на здравето на децата, цитирано от д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО у нас, България е на първо място между 45 европейски страни по брой ученици, на възраст 11-13 години, които пушат. И на второ място по брой младежи-пушачи от 13 до 15 години, като 20 на сто от тях са момчета, а 38 процента са момичета. Това, предупреди представителят на СЗО, е заплаха и за националната сигурност на страната, тъй като засяга пряко репродуктивната система. В България, подчерта д-р Околийски, няма здравно обучение в училищната и предучилищната възраст, в което да бъде засегнат и проблемът с тютюнопушенето. Има вероятност и работна група в МОН работи по въпроса от следващата учебна година да бъдат въведени такива уроци, допълни той. Страната ни води класацията в Европа и по липса на родителска подкрепа и ангажираност по проблема, добави д-р Гешанова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.