Над 1000 урока в музея за година
3

Над 1000 урока в музея за година

Учителите и музейните педагози са преподали 1050 теми от учебния материал за различни класове през изминалата година, сочат данни от Регистъра на музеите. Общо над 4000 училищни занимания са били проведени в 107 музея.

„Културните институции са различното лице на знанието и ние трябва да го показваме на децата и учениците“, заяви зам. - образователният министър Таня Михайлова на публичното представяне на най-добрия урок в музей за предходната учебна година. Той беше отличен в първия конкурс на МОН за музейно образование и се проведе в Етнографския музей в Пловдив с деца от втори клас на ОУ „Екзарх Антим I“ в града. Михайлова подчерта, че МОН разширява възможностите културните институции да стават образователна среда. Освен в музеи, часове вече могат да се провеждат в театри и галерии. На пролет малчуганите ще имат и занятия в библиотеките, тъй като до края на ноември предстои да бъде подписано споразумение между МОН и МК. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева пък добави, че се надява децата да припознаят и библиотеките като място, където могат да придобият нови знания и умения.

Двете се включи в урока по Околен свят, в който децата учиха за бита и занаятите по време на българското възраждане. Малчуганите бяха разделени на два отбора и се състезаваха кой ще опише по-подробно картината на Иван Мърквичка „Пловдивски пазар“. След това заедно със зам.-министрите рисуваха върху глинени съдове, тъкаха на малки станове и месиха хляб.

Учителката им Нина Караиванова пък обясни, че децата лесно възприемат чрез преживяване. По думите й е важно още от начален етап да опитват сами да оценяват усилията си и да търсят допълнителна информация. Тя получи наградата на МОН „Константин Величков“ за използването на музеите като образователна среда и за урока си по Околен свят в Етнографския музей.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.