1006 сигнала за насилие над деца или такива в риск са постъпили в Агенцията за закрила на детето за изминалата 2018-а, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Той посочи, че по 347 или около 1/3 от сигналите са отворени случаи и са предприети мерки за закрила. "За услугите, които се задействат в тези случаи, в България има 19 кризисни центрове за деца с капацитет от около 260 места. В тях се настаняват деца, станали тежка жертва на насилие ", заяви социалният министър. 

Петков посочи , че спрямо минали години има намаление на случаите. "Това не следва да ни успокоява. Трябва намаляване и изкореняване на причините, които водят до насилие над  деца", заяви Петков.
Социалният министър обясни още , че освен сигналите от АСП, има и над 5000 случая за престъпления над деца, постъпили в Прокуратурата, както и данни от образователното министерството за насилие в училище.
Малка част всички случаи на деца, станали жертва на насилие, са тежки, обясни Георги Богданов от Обединение „Детство без насилие ".

Той посочи, че в момента в един от кризисните центрове има 11 деца, жертва на тежко насилие - физическо, психическо, малтретирани." Тези деца са тийнейджъри и са подлагани на насилие през почти всички години на техния живот. Те са почти разпадането психически от случилото се с тях", заяви той. Това са деца, които са насилвани в институции и в семейството си.

Алкохолът, наркотици и хазартната зависимост за трите най - чести области, породили насилие, обясни Богданов. По думите му голяма част от тези случаи са на  разделени родители, които използват детето за разменна монета и е подложено на сериозен физически и психически въпрос. Често се случвало единият родител да крие хлапето от другия.

Богданов обясни, че няма кой да поеме грижите за най - тежките случаи на насилие, защото приемните семейства не са подготвени за такива деца, центровете за настаняване от семеен тип пък ги приемат като агресивни и лоши." Няма специализирани услуги за тийнейджъри, когото са преживели такова насилие и това е сериозен проблем", коментира Богданов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

МОН разреши извънредна поправителна сесия

Министерството на образованието и науката по изключение е разрешило да се организира и проведе трета поправителна сесия за учебната 2018/2019 г. Това стана ясно от писмо на просветният министър, изпратено до регионалните инспекторати на образованието.

Момиченцето е с 10 шева на главата след инцидента в Асеновград

Катерушка в детска градина падна върху дете

Момиченцето е с 10 шева на главата след инцидента в Асеновград

Метална катерушка в двора на детска градина падна върху главата на 4-годишно дете. Инцидентът е станал в двора на забавачка в Асеновград, съобщи Канал 3.