1006 сигнала за насилие над деца или такива в риск са постъпили в Агенцията за закрила на детето за изминалата 2018-а, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Той посочи, че по 347 или около 1/3 от сигналите са отворени случаи и са предприети мерки за закрила. "За услугите, които се задействат в тези случаи, в България има 19 кризисни центрове за деца с капацитет от около 260 места. В тях се настаняват деца, станали тежка жертва на насилие ", заяви социалният министър. 

Петков посочи , че спрямо минали години има намаление на случаите. "Това не следва да ни успокоява. Трябва намаляване и изкореняване на причините, които водят до насилие над  деца", заяви Петков.
Социалният министър обясни още , че освен сигналите от АСП, има и над 5000 случая за престъпления над деца, постъпили в Прокуратурата, както и данни от образователното министерството за насилие в училище.
Малка част всички случаи на деца, станали жертва на насилие, са тежки, обясни Георги Богданов от Обединение „Детство без насилие ".

Той посочи, че в момента в един от кризисните центрове има 11 деца, жертва на тежко насилие - физическо, психическо, малтретирани." Тези деца са тийнейджъри и са подлагани на насилие през почти всички години на техния живот. Те са почти разпадането психически от случилото се с тях", заяви той. Това са деца, които са насилвани в институции и в семейството си.

Алкохолът, наркотици и хазартната зависимост за трите най - чести области, породили насилие, обясни Богданов. По думите му голяма част от тези случаи са на  разделени родители, които използват детето за разменна монета и е подложено на сериозен физически и психически въпрос. Често се случвало единият родител да крие хлапето от другия.

Богданов обясни, че няма кой да поеме грижите за най - тежките случаи на насилие, защото приемните семейства не са подготвени за такива деца, центровете за настаняване от семеен тип пък ги приемат като агресивни и лоши." Няма специализирани услуги за тийнейджъри, когото са преживели такова насилие и това е сериозен проблем", коментира Богданов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Засаждат "зелени шапки" върху покривите на спирките в Бургас

Нестандартно решение, с което ще борят жегата и фините прахови частици предложиха бургаските общинари. От тази седмица в морския град започна необичайна акция по засаждане на растения върху покривите на автобусните спирки. "Това е една иновативна идея, вече наложена в Европа, която сега си пробива път и в нашия град. Община Бургас започна реализирането й, като постави "зелени шапки" на първите автобусни спирки", обясниха от общината.

Маестро на обектива дарява 20 свои работи

20 рамкирани цветни и черно-бели свои работи, обединени под мотото „Пресичайки столетията“ дарява на единствения у нас музей на фотографията и съвременните визуални изкуства  в Казанлък един от най-големите родни майстори на обектива, доц. д-р Данимир Предов. Дарената експозиция ще бъде представена в Града на розите на 17 декември, кадрите са познати на любителите от 2012 година, когато са били показани в рамките на международната седмица на фотографията.