1006 сигнала за насилие над деца или такива в риск са постъпили в Агенцията за закрила на детето за изминалата 2018-а, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Той посочи, че по 347 или около 1/3 от сигналите са отворени случаи и са предприети мерки за закрила. "За услугите, които се задействат в тези случаи, в България има 19 кризисни центрове за деца с капацитет от около 260 места. В тях се настаняват деца, станали тежка жертва на насилие ", заяви социалният министър. 

Петков посочи , че спрямо минали години има намаление на случаите. "Това не следва да ни успокоява. Трябва намаляване и изкореняване на причините, които водят до насилие над  деца", заяви Петков.
Социалният министър обясни още , че освен сигналите от АСП, има и над 5000 случая за престъпления над деца, постъпили в Прокуратурата, както и данни от образователното министерството за насилие в училище.
Малка част всички случаи на деца, станали жертва на насилие, са тежки, обясни Георги Богданов от Обединение „Детство без насилие ".

Той посочи, че в момента в един от кризисните центрове има 11 деца, жертва на тежко насилие - физическо, психическо, малтретирани." Тези деца са тийнейджъри и са подлагани на насилие през почти всички години на техния живот. Те са почти разпадането психически от случилото се с тях", заяви той. Това са деца, които са насилвани в институции и в семейството си.

Алкохолът, наркотици и хазартната зависимост за трите най - чести области, породили насилие, обясни Богданов. По думите му голяма част от тези случаи са на  разделени родители, които използват детето за разменна монета и е подложено на сериозен физически и психически въпрос. Често се случвало единият родител да крие хлапето от другия.

Богданов обясни, че няма кой да поеме грижите за най - тежките случаи на насилие, защото приемните семейства не са подготвени за такива деца, центровете за настаняване от семеен тип пък ги приемат като агресивни и лоши." Няма специализирани услуги за тийнейджъри, когото са преживели такова насилие и това е сериозен проблем", коментира Богданов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.