Над 1000 лв. искат за декар плодородна земя

Над 1000 лв. искат за декар плодородна земя

Цените на нивите през 2020-та се увеличават с още 5-7 на сто

Над 1000 лв. вече е средната цена на плодородната земеделска земя у нас, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. През 2019 г. средната цена на сделките с ниви е 1053 лв. за един декар, което е със 7,4% повече в сравнение с 2018-та, сочат данните на НСИ.

Средната цена на сделките между физически и юридически лица достига 1027 лв. за декар, а на сделките между фирми - 1122 лева. Естествените и изкуствени ливади, мери и пасища през 2019 г. са се търгували средно по 300 лв., като е отчетен ръст на годишна база от цели 37,6%.

Според Стайко Стайков, председател на Българската. асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ),


земеделието е сред най-малко засегнатите от пандемията отрасли


от икономиката ни и това може да стимулира търсенето на земеделска земя. По думите му, най-голям интерес от купувачите има към районите, където може да се отглежда пшеница и други зърнени култури. „Причината е, че при тях инвестицията започва да се връща още след година. Тези култури се гледат по-лесно, защото позволяват пълна механизация на труда и могат да се обработват големи площи. Дори за само 100 дка трайни насаждения и зеленчуци са нужни много хора. Част от нивите у нас са обрасли с храсти. След влизането ни в ЕС през 2007 г. около 5 млн. дка от пустеещите земи, основно в равнините бяха върнати към земеделието, но за целта са инвестирани доста средства. За да стигнем нивото на земеделието ни от 1990 г. трябва да бъдат разчистени още 7-10 млн. дка. На някои места пустеещите земи вече са станали и гори“, добави той.

Стайков смята още, че всяка година се наблюдава ръст на цените между 5 и 7 на сто и 2020-та няма да направи изключение. „Тенденцията ще се запази, защото играчите на пазара са същите, а земята у нас е разпокъсана и не се очаква да дойде голям инвеститор и това да вдигне бързо цените. Има относителен баланс и


засега няма как да има рязък скок.


Където земята е много скъпа, като например в Добруджа, цените ще се увеличават по-малко. Освен в районите с развито зърно производство, по-скъпа е земеделската земя, където има напояване. В зоните с по-малко търсене, неподходящи за зърнопроизводство, може да има задържане и дори поевтиняване. Такива са областите Габрово, Кърджали, част от Хасково, особено Смолян, а също и Радомир, Перник и Кюстендил“, пояснява браншовикът.

Важен елемент от пазара на земеделска земя са рентите, които изплащат ползвателите на собствениците на нивите. През 2019 г. средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 49 лв., което е с 2% по-малко спрямо 2018 г., сочат още данните на НСИ. При постоянно затревените площи обаче е отбелязала значителен ръст от 43,8% спрямо предходната година и достига 23 лв.

През 2019 г.


най-високи са рентите в Добричка област - 87 лв. на декар,


което обаче е лек спад спрямо 91 лв. на декар през 2018 г. На другия полюс е област Габрово с едва 12 лв. спрямо 20 лв. през 2018 г.

Според инж. Борис Антонов, председател на сдружението на собствениците на земеделски земи – арендодатели, ползвателите на земята в никакъв случай не се съобразяват с инфлацията в страната или с добивите при определянето на рентата. По думите му, земеделските кооперации дават най-малко с 30-40% по-високи ренти от арендаторите, но това зависи доколко те са стабилни. „Хората по селата са бедни, безпарични и не могат да се противопоставят на арендаторите и приемат каквото им предложат. Важното обаче е собствениците да отстояват правата си“, допълва Антонов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ