1131 сигнала и жалби за насилие над деца са постъпили от началото на годината до момента в Държавната агенция за закрила на детето. „По тях се образуват преписки, по които работят експертите на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“, заявиха пред „Монитор“ от ДАЗД.

От всички постъпили сигнали 404 са от физически лица, 189 са от юридически, а 176 са по самосезиране. Над 350 обаждания са приети и на Националната телефонна линия за деца 116 111. Случаите, в които инспекторите от ДАЗД са се самосезирали, касаят деца, жертви на насилие; неглижиране от страна на лицата, полагащи грижи за тях; участие на деца в медийни продукти с неподходящо съдържание.

Най-голям дял от сигналите

е за оказвано насилие – физическо, психическо, сексуално и неглижиране (недостатъчна грижа). На второ място по брой са тези за деца в риск и необходимост от предприемане на мярка за закрила за тях. Изложени са и проблеми, свързани с влошени отношения между родителите и въвличане на детето в конфликта между тях, ограничаване на контактите с децата от единия или другия родител и спор за родителски права спрямо тях.

Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на насилие

През 2018 г. са постъпили 1106 сигнала за насилие над деца, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

По данни на прокуратурата за 2018 г. 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления.

За превенция на насилието и работата с жертвите трябва разширяване и създаване на допълнителните услуги. Важна част от процеса е изграждането на добра мрежа от специалисти, които да поемат случаите и на местно ниво.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.