1131 сигнала и жалби за насилие над деца са постъпили от началото на годината до момента в Държавната агенция за закрила на детето. „По тях се образуват преписки, по които работят експертите на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“, заявиха пред „Монитор“ от ДАЗД.

От всички постъпили сигнали 404 са от физически лица, 189 са от юридически, а 176 са по самосезиране. Над 350 обаждания са приети и на Националната телефонна линия за деца 116 111. Случаите, в които инспекторите от ДАЗД са се самосезирали, касаят деца, жертви на насилие; неглижиране от страна на лицата, полагащи грижи за тях; участие на деца в медийни продукти с неподходящо съдържание.

Най-голям дял от сигналите

е за оказвано насилие – физическо, психическо, сексуално и неглижиране (недостатъчна грижа). На второ място по брой са тези за деца в риск и необходимост от предприемане на мярка за закрила за тях. Изложени са и проблеми, свързани с влошени отношения между родителите и въвличане на детето в конфликта между тях, ограничаване на контактите с децата от единия или другия родител и спор за родителски права спрямо тях.

Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на насилие

През 2018 г. са постъпили 1106 сигнала за насилие над деца, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

По данни на прокуратурата за 2018 г. 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления.

За превенция на насилието и работата с жертвите трябва разширяване и създаване на допълнителните услуги. Важна част от процеса е изграждането на добра мрежа от специалисти, които да поемат случаите и на местно ниво.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Обмислят Кодекс за социална закрила

Платен отпуск след 4 месеца работа, вместо след 8

Обмислят Кодекс за социална закрила

Министерството на труда и социалната политика предлага минималния стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да бъде 4 месеца, а не 8 както е в момента, за тези които постъпват за първи път на работа или я сменят. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

Трамвай блъсна дете в центъра на София

Трамвай блъсна 12-годишно дете в центъра на София. Инцидентът е станал на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „6 септември“ към 13.10 ч. в петък. Мотрисата, която ударила детето, се движела по линия 12, научи NOVA.

Комбинираха мартеници с бутурници за Сирни заговезни

Интересна комбинация на традиционна мартеница със специално направени за празника Сирни Заговезни бутурници - стрелички, издялани от дрян или мекиш (татарски клен) могат да се видят по сергиите в Стара Загора.