Над 100 тона пилешко със салмонела у нас (ОБЗОР)

Над 100 тона пилешко със салмонела у нас (ОБЗОР)

БАБХ предупреди, че е смляно на колбаси, внос от Полша

Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар. Информацията беше потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Голямата част от месото е било предназначено за преработватели, които допълнително работят с него – обработват го топлинно или се влага в колбаси. Има и месо, което вече е стигнало до трапезата на българина.

България е разбрала за заразеното пилешко през европейска система за бързо оповестяване. Последният сигнал от Агенцията по храните са получили на 2 декември.

Колко общо пилешко със салмонела е влязло в България не е ясно, колко е продадено от Агенцията също не знаят. От началото на годината има общо 16 сигнала за пилешко месо със салмонела от Полша. Като само за около месец е имало 10 случая на пилешко със салмонела на българския пазар от един и същи доставчик.

От Агенцията обясняват, че ако месото бъде обработено топлинно, при температура по-висока от 70 градуса – опасност вече няма. От БАБХ обявиха, че засилват проверките на месото от този производител, което идва в страната ни. Всички пратки ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. Първото предупреждение за заразеното месо у нас е получено през март, а до края на октомври нотификациите са станали 6. От края на октомври до момента са получени още 10 съобщения по системата.

Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия, съобщават от БАБХ.

„Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производство на месото. Нотификациите пристигат при нас значително по-късно и има един период на реализация на всяка храна. Това е един период на търговия, който по никакъв начин не може да бъде спрян”, допълва д-р Стоева. От началото на годината близо 500 души са се разболели от салмонелоза. Толкова са били и през миналата.

Болестта е по-опасна за малките деца, а симптомите й са температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария. Заради честите проблеми с производителя от Полша от Агенцията по храните ще взимат проби от всички негови пратки. По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се и всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Други засегнати държави-членки на ЕС са Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.