Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани. През 2015 г. беше актуализиран списъкът от Община Варна с паметниците на културата в града. Тогава в него бяха добавени още около 120 сгради. Сега те са общо 550, каза архитект Йордан Павлов от Камарата на архитектите в България.

Той допълни, че документите все още стоят в Минстерството на културата и чакат одобрение, защото процесът е труден и дълъг. Сградите трябва да бъдат категоризирани, за да може да се пристъпи към проектиране, реставрация и консервация на някои от тях, обясни експертът. Павлов разясни, че голяма част тези сгради вече са паметници на културата. Към настоящия момент има 23 реставрирани сгради.

„Успяхме да приемем и бюджет за проектиране на реставрации на сгради, на които съсобственик е Община Варна. Една такава сграда е къщата на Антон Новак в Морската градина, като впоследствие идеята е тази сграда да бъде превърната в музей“.

Миналата година бяха гласувани средства за конкурса за проектиране на пространството в центъра на града, с печалноизвестното име „Дупката”, но ситуацията с коронавируса възпрепятства организирането на този конкурс. Идеята е да се направи същия международен конкурс, който беще направен за библиотеката и беше изключително успешен.

Бюджетът на Варна не е достатъчен, за да се реализира строежа без външна подкрепа, уточни Павлов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.