Над 100 кризисно  настанени в старчески дом

Над 100 кризисно настанени в старчески дом

По време на пандемията Свижданията остават забранени

От началото на пандемията от COVID-19 до момента кризисно настанени са общо 107 възрастни хора. Това отчете пред „Монитор“ зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

За социалните услуги, делегирани от държавата дейности, отговарят кметовете на общините. Средствата за издръжка на потребителите и за заплати и осигуровки на персонала в социалните услуги се осигуряват от бюджетите на общините, обясни Стоименова. Към момента в тях се осъществява единствено кризисно настаняване на възрастни хора поради извънредната епидемична обстановка и разпространението на коронавируса. Този тип настаняване се случва, когато човекът няма близки, роднини и хора, на които може да разчита за помощ, разясни още зам. социалният министър.

Ограничаването на свижданията на хората, настанени в старчески домове, е изключително важно поради факта, че те имат много придружаващи заболявания, което пък ги прави уязвими пред коронавируса наред с напредналата им възраст. Факт е, че има хора, които не са виждали своите роднини от няколко месеца. Това обаче е


в името на живота и здравето на възрастните


каза още Адриана Стоименова.

Въпреки изключително строгите противоепидемични мерки, които трябваше да спазват 215-те обитатели на дома за възрастни хора „Възраждане“ в Русе, COVID-19 „влезе“ в социалното заведение. Огнището бе обявено на 23 юли, когато стана ясно, че осем души са с положителни PСR проби, а само след около седмица броят на заразените обитатели достигна 83-ма. Странното бе, че хората не са били пускани да излизат извън дома, за да не внесат заразата отвън, но това все пак се случи. Дни преди обявяването на огнището обитатели потърсиха русенски медии и се оплакаха, че се чувстват като затворници, а мускулите им са атрофирали от липсата на движение. След като стана ясно, че огнището се разраства, част от възрастните хора с положителни проби, но без симптоми, бяха преместени във вилата на общината в лесопарк „Липник“. Тези, които излизат излекувани от болници пък, се настаняват в кризисния център на „Каритас“, където трябва да преминат задължителната 14-дневна карантина. Етаж от дом „Възраждане“ бе освободен и там се изолират обитатели с положителни проби, които обаче не се нуждаят от болнично лечение. От общо 70 души персонал в дома деветима бяха диагностицирани с коронавирус. За да се обгрижват възрастните хора, които не са заразени, доброволци от БЧК се отзоваха на призива за помощ. Окръжната прокуратура в Русе на свой ред разпореди проверка заради огнището на COVID-19 в социалното заведение. Тя бе възложена на Регионалната здравна инспекция и


до дни трябва да станат ясни резултатите


от нея. Диагностицираните с коронавирус в дома до момента са 92-ма – 83-ма обитатели и 9 души от персонала. Осем души починаха. Излекувани са 71 пациенти - 62-ма обитатели и 9 служители.

Преди няколко дни в МТСП бе проведена среща с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Една от темите на срещата бе режимът на настаняване и свиждания в домовете за възрастни хора. Категорично бе потвърдена необходимостта от предприетите мерки с цел запазване на живота и здравето на обитателите на тези домове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.