Над 10% безработица очакват работодатели

Над 10% безработица очакват работодатели

Над 10% да скочи безработицата през есента, а икономиката да се свие със 7% до края на 2020 г., прогнозират от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). По-трудно ще бъде и икономическото възстановяване през следващата година. Работодателската организация представи днес своето годишно издание на класацията "България в цифри".

Икономическата криза в България се задълбочава, а страната се нарежда сред най-харчещите заради коронавируса в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възстановяване се очаква да се случи по-бавно и по-трудно след прогнозираното свиване на БВП.

"Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в Европейския съюз (ЕС), от което сме най-силно зависими и където може би имаме по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда. Чувстват се все пак, в единното европейско икономическо пространство, по-сигурни в България", коментира председателят на палатата Цветан Симеонов.

Класацията „България в цифри“ съдържа данни за икономическите показатели на страната през 2019 г. Изданието прави и съпоставка с информацията от 27 международни класации и присъствието на българската икономика в тях. Изданието излиза в брошура за 11-и път, а класацията се прави на базата на данни от статистиката и класации, които следят както българския бизнес, така и чуждите инвеститори.

В международните класации страната ни запазва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода. Според доклада на фондация Heritage за тази година България се нарежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността 2019 се изкачваме с две места до 49-о спрямо предходната година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.