Държавният бюджет за 2019 г. може да завърши с 1.1 млрд. лв. дефицит. Това показват предварителните данни и оценки на Министерството на финансите.

Като причина за превишението на разходите над приходите финансовото министерство посочва новият тип бойни самолети за българските военновъздушни сили, чиято покупка завърши през лятото на 2019 г. Но изстребителите бяха купени през лютото и въпреки отпусната сума в края на ноември в хазната имаше излишък. Вероятно повече пари, дадени от правителството през декември, за тол системата, дострояването на магистрала „Хемус“, и за админстрацията, са довели до минуса в сметките на държавата.

Данните за консолидираната фискална програма сочат още, че очакваните приходи, помощи и дарения за 2019 г. са 43.896 млрд. лв. Спрямо 2018 г. е налице ръст от 4.245 млрд. лв. като той се дължи на всички видове постъпления. Основна тежест обаче имат приходите от данъци, които са с 3 млрд. повече спрямо предходна година. Косвените данъци нарастват с близо 1.4 млрд. лв. Спрямо 2018 г. значителен ръст се отчита и при приходите от социални и здравноосигурителни вноски, корпоративните данъци и други.

Очакваните разходи пък се равняват на 45.038.7 млрд. лв. Спрямо 2018 г., когато те са били 39.515 млрд. лв., е налице ръст. „Нарастването се дължи на по-високия размер на капиталовите разходи – включително разходите, свързани с проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, разходите за персонал, по-високи социални и здравноосигурителни плащания", поясняват от МФ.

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски съюз (ЕС), изплатена към края на годината, е 1.193 млрд. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разпращат фалшиви имейли от името на НАП

Разпространяват се фалшити имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП) , предупредиха от ведомството. Те представляват съобщение за предстояща ревизия, като дори се споменава име на „служител“ в данъчната администрация. Писмата приканват получателите им да се явят на адрес, на който се твърди, че има офис на НАП и да носят документ за самоличност, както и да последват линк за повече информация

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите.