Над 1 млн. лв. трябва да плати НЕК за съхранението на оборудване за АЕЦ „Белене“

Над 1 млн. лв. трябва да плати НЕК за съхранението на оборудване за АЕЦ „Белене“

Нови близо 1,119 млн. лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания (НЕК) за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ през следващите две години и половина. Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на поръчката руската компания „Атомстройекспорт“ и предстои решението да влезе в сила, съобщи БНР.

След като преди време в страната ни бе докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“, който в момента отново е спрян този път по думите на служебния министър Андрей Живков „временно заради Ковид-заразата“, се наложи то да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа. Първият договор на НЕК за извършване преконсервация на доставеното оборудване е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на миналата година. Сега се сключва нов договор с руската компания „Атомстройекспорт“, който предвижда до края на 2023 година над 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани. В рамките на договора ще бъдат направени проверка и контрол на местата, където се работи по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

До края на тази година ще бъдат изплатени над 280 000 лева, а през следващите две - по над 400 000, като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Припомняме, че НЕК е фирмата от системата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която най-много е затънала в дългове. Те се изчисляват на около 2 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.