Над 1 милион жители ще са защитени от наводнения чрез новата система за управление на водите на Искър

Над 1 милион жители ще са защитени от наводнения чрез новата система за управление на водите на Искър

Близо 1.3 млн. жители ще бъдат защитени от наводнения или недостиг на вода с изграждането на Националната система за управление на водите на река Искър в реално време. Тя ще бъде създадена по проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., и има за цел да намали риска от наводнения в 4 от общо 116-те района със значителен потенциален риск. Това стана ясно по време на представянето на дейностите по проекта в Община Елин Пелин. Системата ще служи, за да се предприемат адекватни мерки от всички отговорни институции при аварийни ситуации, както и за уведомяване на населението в случай на природни аномалии.

Проектът е пилотен и ще обхване жителите на 8 общини по поречието на река Искър – Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. В процеса на изпълнение може да се идентифицират и други населени места, които ще се ползват от нея, стана ясно по време на официална церемония в Елин Пелин, на която екипът от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде старт на дейностите по изпълнението на проекта.

Проектът „Създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.“, и е на стойност 6 964 000.00 лв., от които 5 919 400.00 лв. са предоставени като безвъзмездна финансова помощ от ЕС чрез Кохезионния фонд, а 1 044 600.00 лв. – като национално съфинансиране.

„Новата система е свързана с изпълнението на първите планове за управление на риска от наводнения“, обясни по време на церемонията зам.-министърът на околната среда водите Красимир Живков. Той уточни, че плановете са изготвени в изпълнение на европейската Директива за наводнения, която изисква изпълнение на мерки и действия за намаляване на опасността от настъпване на неблагоприятни последици за населението и околната среда. Тя е част от общата Стратегия за прилагане на Рамковата директива за водите и въвежда подход на дългосрочно планиране в 3 етапа – предварителна оценка и определяне на райони със значителен потенциален риск, изготвяне на карти на заплахата и планове за управление на риска.

„ Системата въвежда интегриран междуведомствен инструмент за оперативно наблюдение и управление на водите в страната в реално време“, подчерта зам.-министър Живков.

Бенефициент по проекта е Дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, а асоциираните им партньори – НЕК ЕАД, „Напоителни системи“ ЕАД и „Национален институт по метеорология и хидрология“. За изпълнението му те ще си взаимодействат с Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”, областните администрации на София-град, София-област и Враца, както и с местната власт в 8-те общини, които се намират по поречието на река Искър. Срокът за приключването на проекта изтича до средата на април 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.