Борисов на Национално събрание на ГЕРБ: Парите на олигархията са срещу нас, към края на месеца може да преминем към еврото (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
4

Борисов на Национално събрание на ГЕРБ: Парите на олигархията са срещу нас, към края на месеца може да преминем към еврото (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на партията

  • Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха освободени от поста на зам.-председатели на партията
  • Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев вече не са членове на Изпълнителната комисия
  • Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева пък вече не са членове на Контролната комисия на ГЕРБ

ГЕРБ провежда национално събрание на партията. На него ще бъдат избрани заместник-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисии.

Събранието бе открито от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Той бе избран и за председател на заседанието. В началото на Националното събрание бе направена проверка дали е налице необходимият кворум за провеждане на мероприятието - такъв имаше, тъй като от общо 1163 делегати присъствие регистрираха 1041, което е повече от половината.

ГЕРБ прие организационни промени в устава на партията, като вместо 8 членовете на Изпълнителната комисия стават 12. По този начин Изпълнителната комисия ще се състои от председател, двама заместници и 12 членове. 

"От тримата зам.- председатели. На предишното освободихме Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с кмета на София и Бургас. За времето, за което те управляват тези градове те направиха в пъти. Направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Предстоят ни два много тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас. Парите на олигархията. Каква ми е логиката. Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от европартньорите ни", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод освобождаването от зам.- председатели на ГЕРБ кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Борисов подчерта, че това го прави,  за да може двамата да се отдадат на партийната работа. "Тези 3 години искам да работят повече за градовете си, да помагат на партийците", заяви Борисов.

"Не отива на зам.- председателя Фандъкова да отиде до Добрич или Сливен. Същото важи и за Митко Николов. Трябваше да го пращам във Видин, Ямбол, а това време той отсъства от работата си. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Точно обратното, обичаме ги, уважаваме ги. Ако го имате това време оттеглям предложението, но като кмет на столицата 5 г. знам какво да имаш партийни ангажименти и кметски ангажименти. Напомням на демократите", допълни Борисов.

По думите му Цветанов бил лоялен, коректен и тогава станал председател на ГЕРБ. "Беше малко сръдкава работата в началото, но трябваше всичко това да мине, за да не се нарушава закона за политическите партии", уточни той.

Все пак Фандъкова и Николов остават членове на Изпълнителната комисия. 

Следващата точка в дневния ред бе изваждането от комисията бившата шефка на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова, бившият депутат Красимир Велчев и народният представител от ГЕРБ в пет последователни парламента Пламен Нунев. За това гласуваха 995 "за" от делегатите, 12 "против и 21 "въздържал се".

"Краси Велчев е един сърцат партиен боец, безукорно честен. Една лоша дума не мога да кажа за него. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да можем да имаме обновление. Същото мога да кажа и за Нунев, колега от полицейските години. Направихме много за Русе през годините, но заради няколко наши грешки го загубихме. Менда Стоянова бе един от темелите във финансите, защото успяваше да прави бюджети много години наред, така че и тя продължава да работи за партията. На нейно място ще влязат други хора", каза председателят на ГЕРБ.

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева пък вече не са членове на Контролната комисия на ГЕРБ.

За зам.-председатели на партията Борисов  предложи Томислав Дончев и Даниел Митов. "С тези кандидатури ГЕРБ заема мястото си в дясното, като евроатлантическа партия. С това предложение искам да дам ясен знам към какво се стремим", заяви Борисов.

"С номинацията в мое лице има ясна посока къде стои партия ГЕРБ и каква ще бъде нашата политика. Вчера имаше среща във формат Б9 - членки на НАТО от източния фланг обсъждат. На нея е участвал президентът Радев. След като е участвал видяхме съобщение, което изобщо не съдържа духа на приетата декларация. Искам да стане ясно, че той не само е скрил декларацията, но се опитва да играе игра с геополитическите позиции на програмата. Тя осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до НАТО. Президентът крие това. Декларацията осъжда саботажа, което става очевидно от експолозиите на складове в Чехия. Изразява се загриженост за подобен модел на поведение на територията на България. Защо президентът крие тази декларация? Какво започва да се случва с България? Надявам се, че и партията ще вземе отношение по тази тема", заяви Митов.

"Ще направя превод на български. Нищо странно, двуличието е прилично на тези хора. Едновременно флирт с Русия. Едновременно когато Байдън говори по тази тема, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрук да кажеш: "Чакайте, не съм съгласен с тази декларация", заяви Борисов. По думите му Радев се стреми към про руските гласове. "В същото време нашите приятели от център дясното заявиха подкрепа за него и трябва да има и за тях", допълни лидерът на ГЕБР. 

"Много от политическите сили отглеждали радикални малцинства, които продължавали да радикализират. ГЕРБ трябва да остане силата, която мисли за цялото общество", заяви пък от своя страна Томислав Дончев. По думите му задачата им е да бъдат по- добри от себе си. "Технологията за разделяне на обществото няма да доведе до нужната политика. Трябва да сме силата, която да върне разговорите на ниво политическа прагматика. Политиката е да вземаш решение - да развиваш, образование, икономика", допълни Дончев.

След това делегатите избраха Дончев и Митов за заместници на Борисов в ГЕРБ. По този начин те по право стават зам.-председатели в Изпълнителната комисия на партията.

Делегатите избраха за членове на Изпълнителната комисия- Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Деница Сачева, Иван Тотев, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов.

По адрес на Рашидов Борисов заяви: "Няма музеи от Лувъра до Москва да няма негови творби, а като бяхме в Япония и видяхме там негова скулптура, спрях да питам дали е наистина е толкова голям, колко приказват".

"Ние проведохме най- навременна политика спрямо пандемията, в момента в по- голямата си част българите не разбират, че има пандемия", заяви Борисов.

За членове на Контролната комисия пък бяха избрани Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова, Полин Гълъбова.

"Истински се надявах щом толкова искаха да управляват да управляват. Лидерът на партията трябва да става премиер. Нашият случай предложих Дани Митов, защото съм 3 мандата. Да покажем в ГЕРБ, че има хора, че могат да се справят. Новият политически лидер- Трифонов се заял вчера за цената на изборите. Във всички случаи изборите са над 100 млн. лв. Това не е сметката. Загубиха се месеци без да имаме управление. Грубите грешки са ни справянето с миграционната криза. Ние не допуснахме да бъдат залети с мигранти. Имаме славни граничари. Не допуснахме да пострадат нашите банки и тръгнахме нагоре. Не допуснахме и пълно затваряне по време на пандемията", заяви Борисов в края на заседанието. 

"Влизането в най- бялата институция чакалнята на еврозоната и невъзможността вече банките да фалират да са вързани в общата схема на ЕЦБ. Ние към края на месеца сме готови, преговорите вървят, заедно с Хърватия да преминем на евро. Ще бъде груба грешка, ако следващото правителство намали темпа и оставим Хърватия да продължат сами", заяви Борисов.

Той припомни, че са увеличили доходите на полицаите, пожарникарите и учителите. "Искам София да я видим дигитална", каза Борисов по адрес на новия зам.-кмет по образованието в столицата.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че българското председателство на ЕС било най- доброто и на него дошли всички до един политически лидери. "За това ни направиха тези компромати. Виждате тази комисия все едно арбитражен съд между бизнесмени. Спорят за договори. И тази Гьобелсова пропаганда 4-5 свързани медии пускат една лъжа и както той казал една лъжа повторена 100 пъти, става истина. Но с тези избори народа показа, че не иска да ви изчегърта", обърна се към делегатите Борисов. 

По думите му, ако отново спечели изборите гишетата ще ги бъдат премахната. 

"Ела ме изчегъртай, да видим как става, най- лесно се правят протести. Видя се, че нито ние можем, нито те могат. Пак казват с 160 депутата можете да има стабилно правителство. Дано новота правителство да осигури честни избори, както ние", добави Борисов. Той заръча представителите им в СИК да броят внимателно бюлетините. Борисов подчерта, че сега предстояло да се взимат тежки решения от служебното правителство. "Но то няма да е отговорно за нищо, защото то пряко ще се ръководи от Румен Радев", подчерта Борисов. 

Накрая Борисов благодари на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. "При този зверилник, тези обиди успяхте да отстоявате разума едно голямо благодаря. Няма решени, което да не жалим", завърши лидерът на ГЕРБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.