Национално представителство на студентските съвети с 20-годишен юбилей

Национално представителство на студентските съвети с 20-годишен юбилей

Церемонията ще е в УНСС при спазване на противоепидемични мерки

Национално представителство на студентските съвети (НПСС) чества 20-годишен юбилей от своето основаване. Тържествената церемония ще се проведе днес от 19 часа в Аула „Максима” на Университета за национално и световно стопанство при спазване на всички противоепидемични мерки.

Гости на юбилея ще бъдат учредителите на организацията, просветният министър Красимир Вълчев, здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който е бил и председател на НПСС в мандат 2002-2004 година, зам.-министърът на спорта Николай Павлов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, ректори, представители на студентските съвети, представители на НПО сектора и партньори на организацията.

Ръководството на НПСС ще отличи с почетен знак за значим принос личностите, допринесли за развитието на организацията.


История на Национално представителство на студентските съвети

Институционалното функциониране на Студентските съвети във Висшите училища започва в началото на 90-те години на 20-и век. До 1989 година единствената студентска организация, която осъществява своята дейност, е Комсомолът, който след разпускането си води до създаването на множество студентски организации, като общото между всички тях е, че са нестабилни и с кратък живот. Тяхното обединение води до образуването на независими студентски дружества, които на 14.12.1989 г. внасят декларация до Народното събрание. В нея участниците желаят промени във висшето образование и студентския живот. Постъпват искания за отмяна на конкретни текстове в Конституцията и законови промени, които да създадат предпоставки за отстояване на демократичните ценности и зачитане на студентските интереси, както и автономията на Висшите училища. В същата вечер студентите окупират Народното събрание и отказват диалог с народните представители. По-късно, за да се изясни въпросът с представителността на студентите, се стига до идеята да се узакони съществуването на Единен студентски съвет.

През 1996г. в Народното събрание е внесена поправка в Закона за висшето образование, с която се легитимира създаване на студентски съвети във висшите училища. Ключов момент в утвърждаването на студентските съвети изиграват и протестите през 1997 г., като в основата на гражданското недоволство стоят активни и мотивирани студенти, готови да се противопоставят на статуквото на тогавашното държавно управление.

Така, година по-късно, през пролетта на 1998 г. във Велико Търново, представители на шест висши училища провеждат първата работна среща с цел основаване на студентско обединение за цялата страна.

През есента на 1998 г. в Американския университет в Благоевград 16 висши училища коментират учредяване на Асоциация на студентските университети и организации. През пролетта на 1999 г. в Габрово над 20 университета обсъждат и приемат обединението на студентите в страната да се преименува на Представителство на студентските съвети. Няколко месеца по-късно, на 24 март 2000г. на учредително събрание в Стопанска академия Димитър Ценов в Свищов се основава Представителство на студентските съвети в Република България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.