Националните кръгове на ученическите олимпиади ще са на 27-ми и 28-ми юни

Националните кръгове на ученическите олимпиади ще са на 27-ми и 28-ми юни

Националните кръгове на ученическите олимпиади и състезанията, които бяха отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19, ще се проведат на 27-ми и 28-ми юни (събота и неделя). Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев.

Националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия" и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“ ще се проведе на 27-ми от 8,00 часа. В същия ден от 14,00 часа пък ще се проведат олимпиадите по немски и по френски език.

На 28-ми юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“. А от 14,00 часа – по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“.

На база резултатите от националните кръгове се излъчват участниците за международни олимпиади, за учениците в 12-ти клас те служат за вход във висшите училища, а за останалите класове точките са важни за кандидатстване за стипендии за учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби.

В неделя ще се състои и Националното състезание „Математика за всеки“ – за ученици от 4-ти клас, което ще замени всички други състезания в календара на МОН. Приемането в математически и природоматематически профил в гимназия в 5-ти клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки”.

Тогава е и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ (химия, физика, биология и география) за ученици от 7. клас, което ще се проведе в София при спазване на противоепидемичните мерки.Всички други олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници.

Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други. Засега състезанията по професии се отлагат.

При провеждането олимпиадите и състезания трябва да е осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите участниците трябва да са разпределени между 10 и 15. Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане в сградите на лица с проява на остри заразни заболявания. Преди началото на състезателната част директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

1 и 3 юни, когато са изпитите за зрелостниците, ще са учебни дни за всички останали ученици, предвижда пък промяна в графика на учебното време. На 15 и 17 юни, когато ще е Националното външно оценяване за седмокласниците, другите ученици също трябва да се обучават в електронна среда. Дните, които първоначално бяха определени за неучебни заради ДЗИ и НВО - 20 и 22 май и 9 и 11 юни 2020 г., също ще бъдат учебни.​

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.