Националният прокурор на Италия: Мафията яхна коронавируса

Националният прокурор на Италия: Мафията яхна коронавируса

Босовете на организираната престъпност се оказаха особено далновидни, тъй като през последните години те инвестираха препраните чрез различни трафици пари най-вече в незасегнати от новия коронавирус законни бизнеси – селското стопанство, борсите за плодове и зеленчуци, масовата дистрибуция на стоки от първа необходимост, транспорта на колела. Констатацията е на националния прокурор на Италия за борба срещу мафията Федерико Кафиеро Де Рао, който обяви в интервю, че сега сицилианска „коза ностра“, неаполитанската „камора“, калабрийската „ндрангета“ и „Нуова корона унита“ на областта Пуля трупат чрез легалните си дейности капитали, с които след кризата ще придобият на безценица фалирали фирми.

Тоест за антимафиот №1 „клоновете“ на организираната престъпност по Апенините отсега се готвят да играят в обозримото бъдеще ролята на банки, които не само ще купуват изгодно стопански предприятия, но и ще помагат финансово на оцелелите, поставяйки ги на практика под тяха опека.

Но освен да увеличават влиянието си на „макро-икономическо равнище“, според националния прокурор мафиите по Апенините сега работят изключително активно и на „микро равнище“, сред хората. Правят го с цел да завладяват нови и нови територии, и да си намират персонал, който да изпозват в бъдеще за многобройните си трафици и преди всичко за алъш-вериша с дрога. Като последният доста печеливш прийом в тази посока са разпространяваните най-вече от неаполитанската камора видео-послания в интернет, в които нейни „доброволци“ предлагат да пазаруват и да доставят стоки от първа необходимост на оказали се без пукнат цент семейства. Тази формална благотворителност на организираната престъпност, посочва прокурорът Де Рао, търси начини да се възползва от бедственото положение, от социалното неравенство и от затрудненията на хората, за да постави на колене най-беззащитните сред тях. И за да не се стигне до тези печални последствия от кризата с коронавируса, антимафиот №1 призовава държавните институции да заиграят още по-активна роля в защита и за оцеляването на обикновените италианци.

В интервюто за в. „Кориере дела сера“ Федерико Кафиеро де Рао посочва, че на практика наркотрафикът сега не е замрял, заради повсеместната блокада на пътищата. В момента мафията го реорганизирала, като дрогата, прекарвана до различни и под слаб контрол пристанища, била складирана в модерни халета – скривалища в очакване на по-добри времена. Що се отнася до търговията с наркотици на дребно, то сега т.нар. пиаци в Италия били заменени най-вече от огромните опашки пред супермаркетите и аптеките, където брокерите действали необезпокоявани.

Антимафиот №1 обаче не дава в интервюто отговор на един въпрос, който все по-силно тревожи италианците – дали увеличаването от началото на карантината преди месец до днес на цените на дребно на хранителните стоки с около 30 на сто се дължи повече на попълзновенията на организираната престъпност или на безмилостната алчност на търговци – мародери?

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.