Националната гимназия в Тетевен отбеляза 110- годишен юбилей
7

Националната гимназия в Тетевен отбеляза 110- годишен юбилей

Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване ,,Сава Младенов“ гр. Тетевен тържествено отпразнува своя 110-годишен юбилей на 22 март.

Директор на гимназията инж. Златина Каталиева приветства всички присъстващи на събитието, връчи плакети на бивши директори на училището и награди участниците в конкурси и състезания, посветени на юбилея.

Празничната програма започна с кратка театрална постановка

пресъздаваща заседанието на окръжния съвет в гр. Плевен от 1908 год., на което е взето решение за основаване на Държавно промишлено училище в гр. Тетевен. Така с пукването на пролетта на 1909 год. се слагат темелите на едно ново духовно средище, превърнало се през годините в образователна институция с утвърден статут. Драматизацията беше представена от ученици и и беше пряк израз на признателността пред делото на предците.

Отбелязването на юбилея продължи с разнообразни музикални изпълнения. Децата от ДГ ,,Васил Левски“ – Тетевен, учениците от НУ ,,Хаджи Генчо“ – Тетевен, СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен, ОУ ,,Георги Бенковски“ – с. Черни Вит, и тетевенската мъжка вокална група "Вежен" поднесоха своите най-искрени и чистосърдечни поздрави, изпълниха залата с положителни емоции и много и усмивки. Финални поздрави за гостите на юбилея поднесоха и ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов". Марин Стоянов (тъпан), Николай Андреев (кавал) и Димитър Малчев (гайда) изсвириха автентична българска мелодия, а танцовият състав към училището представи компилация от ръченица, ганкино и дайчово хоро. 

Кулминационният етап в честването на 110-годишнината на НПГГСД „Сава Младенов” беше провеждането на

международния шампионат „Млад дървосекач"

 в който се включват участници от няколко европейски държави. България е домакин и организатор на шампионата „Млад дървосекач” вече за седми път е Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов” гр. Тетевен. Това е показателно както за авторитета, с който се ползва училището, така и за подготовката, която получават неговите възпитаници. Първенството за дървосекачи се провежда с цел насърчаване на професионалното майсторство, спортното съперничество, спазването на техниката на безопасност, приятелството между състезателите от всички страни. То дава и добра възможност да се информира обществеността за работата, която се извършва в гората.

„Млад дървосекач” включва пет технически дисциплини: поваляне на дърво, монтаж на верига на бензинов моторен верижен трион, комбинирано рязане, прецизно рязане и кастрене. Състезателите изпълняват всяка една от тях, а отделни съдийски комисии следят за спазването на правилата за участие, измерват резултатите за всяка дисциплина, попълват протокол, въз основа на който централната съдийска комисия определя точен резултат за представянето на участника. На финала се сборуват точките - първо индивидуално, за всеки състезател, а след това и отборно, за да се изготви крайното класиране.

Състезанието протече в два поредни дни: 22 и 23.03. В него се включиха общо осем отбора от Северна Македония, Румъния, Сърбия, Чехия и България.  Началото на състезанието бе сложено на 22.03., петък, в 13:00, когато

започна първата техническа дисциплина - поваляне.

  В събота, на площад "Сава Младенов, състезателите преминаха през останалите четири дисциплини: смяна на веригата на бензинов моторен верижен трион, комбинирани рязове, прецизно рязане, кастрене. 

Отборът на НПГГСД „Сава Младенов“, в състав Никола Ганчев и Димитър Малчев, за пореден път демонстрира отлична подготовка, висок професионализъм и спортен дух, придобити след сериозна теоретична и практическа подготовка, и неслучайно зае първо място на почетната стълбичка. На второ място се класираха участниците от Кралево, Сърбия, а на трето - състезателите от Кривоклат, Чехия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.