0

И зложба „Дарения 2015 – 2018“ се открива в сряда, 30 януари, от 18.00 ч. на първия етаж в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър І“. Сбирката, която може да бъде разгледана до 21 февруари, включва видово и стилово разнообразни творби от различни епохи – от икони от ХVІІІ – ХІХ век до най-авангардни и ексцентрични съвременни автори като Боряна Роса, Сашо Стоицов, Галина Йотова и др.

Изложба „Дарения 2015 – 2018“ се открива в сряда, 30 януари, от 18.00 ч. на първия етаж в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър І“. Сбирката, която може да бъде разгледана до 21 февруари, включва видово и стилово разнообразни творби от различни епохи – от икони от ХVІІІ – ХІХ век до най-авангардни и ексцентрични съвременни автори като Боряна Роса, Сашо Стоицов, Галина Йотова и др.

След промените от 1989 г. музейният фонд се попълва епизодично със сравнително малко на брой откупки, тъй като средства за това се отделят рядко, но пък само за периода от 2015 до 2018 г. той се обогатява с повече от 360 дарени произведения, приети след тяхната идентификация и оценени от експертите в галерията като притежаващи високи художествени качества. Дарителите са 44-ма души – българи и чужденци, и изложбата е възможност публично да се огласят техните имена и да бъде изразена благодарност за проявената щедрост към Националната галерия. Сред тях са галеристката Александрина Исайлова, художниците Анета Дръгушану, Румен Скорчев, Стефка Аройо, Стоян Цанев, Чавдар Петров, световноизвестната арфистка с международна кариера проф. Сузана Клинчарова и др.

Експозицията събира

автори от различни поколения

творящи в различни жанрове, с различен индивидуален стил и пластичен език, чиито произведения по друг повод трудно биха могли да бъдат видени заедно. Сред забележителните експонати е глава на момиче от големия български скулптор Любомир Далчев, дарена от председателя на Комисията за култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, индустриален пейзаж от Васил Бараков, дарен от колекционера Боян Радев, женски портрет от класика Цено Тодоров от 30-те години на миналия век, дарен от арх. Ганчо Златев, наследник на модела. След като галерия „Виктория“ откупи голяма част от творчеството на друг класик – Кочо Гърнев, от неговите наследници и организира изложба в Националната галерия с тях, едно от платната бе дарено на домакините и също е в настоящата изложба. То се нарича „Октоберфест“ и, разбира се, е вдъхновено от култовия фестивал на бирата в Мюнхен, но е създадено не в наши дни, а също през 30-те, разкри за „Монитор“ кураторът на изложбата Боряна Вълчанова. В сбирката има още живописни работи на проф. Станислав Памукчиев в характерния за него стил, интегриращ в тях различни природни материали, графики на Димо Колибаров, Захари Каменов и т.н.

Дарителството в България

има дълголетни традиции

Главно с дарения се формира още сбирката на учредения през 1890 г. Народен музей, залегнала по-късно в основата на колекцията на Националната художествена галерия като самостоятелна институция. Днес най-големият художествен музей в България притежава над 42 000 творби на християнското изкуство, живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство от страната, Европа, Азия, Африка и Америка. Значителна част от тях са дарения от български и чуждестранни институции и частни колекционери, от художници и техните наследници, от ценители.

През 2018 г. бе получена по завещание голяма парична сума – 1,8 млн. лева, от живялата в Австралия българка Маргарита Занеф. Предстои да бъдат закупени произведения, с които да се попълни колекцията според професионалните критерии на музейните специалисти.