Националната галерия поднася „Цветя за медиците“
3

Националната галерия поднася „Цветя за медиците“

Изложбата е с безплатен вход за всички лекари

Изложба „Цветя за медиците“ се открива днес в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I” №1 и ще остане на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 13 септември. В експозицията организаторите са събрали картини, на които присъстват най-нежните творения на природата – в натюрморти, инетриори, портрети и т.н. от различни епохи: от Захари Зограф до съвременни автори.

Те посвещават сбирката на българските лекари, които самоотвержено работят на първа линия в условията на пандемията от коронавирус. За всички медици изложбата през цялото си времетраене ще е с вход свободен. Вернисажът е днес от 17.00 до 20.00 ч. при спазване на задължителните противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Изложбата „Цветя за медиците“ представя избрани творби от фондовете на Националната галерия, обединени тематично чрез най-интимните измерения на изкуството – цветята с тяхното многообразие и хармония. В различните авторови интерпретации тези чувствителни форми от природата се превръщат в катализатор на дълбоки чувства, предизвикващи оптимизъм и размисъл. Постепенното завръщане към нормалния живот след периода на изолация Националната галерия осъществява чрез творбите на Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Олга Визингер-Флориан, Иван Милев, Данте Рики, Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Танев, Вера Недкова, Давид Перец, Раймонд Сегар, Вера Лукова, Порфирий Н. Крилов, Мара Йосифова, Василка Монева, Йордан Кацамунски и др.

Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света, заявяват от Националната галерия.

Експозиция е създадена с чувство за огромна благодарност към тружениците в бели престилки, мнозина от които трябваше да се изолират от семействата си, за да бъдат до пациентите, без да мислят за огромния риск за собственото си здраве. Това е еквивалент на влизане в сражение без броня – денонощно, в упорити опити да се разработи ваксина срещу вируса и да се изпробват лекарства, които биха могли да помогнат за лечение на инфекцията. Медиците правят огромни жертви, за да ни запазят от опасността и именно тяхната човечност ги превръща в истински герои, казва кураторът на изложбата Калин Николов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.