0

И зложба „Цветя за медиците“ се открива днес в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I” №1 и ще остане на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 13 септември. В експозицията организаторите са събрали картини, на които присъстват най-нежните творения на природата – в натюрморти, инетриори, портрети и т.н. от различни епохи: от Захари Зограф до съвременни автори.

Изложба „Цветя за медиците“ се открива днес в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I” №1 и ще остане на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 13 септември. В експозицията организаторите са събрали картини, на които присъстват най-нежните творения на природата – в натюрморти, инетриори, портрети и т.н. от различни епохи: от Захари Зограф до съвременни автори.

Те посвещават сбирката на българските лекари, които самоотвержено работят на първа линия в условията на пандемията от коронавирус. За всички медици изложбата през цялото си времетраене ще е с вход свободен. Вернисажът е днес от 17.00 до 20.00 ч. при спазване на задължителните противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Изложбата „Цветя за медиците“ представя избрани творби от фондовете на Националната галерия, обединени тематично чрез най-интимните измерения на изкуството – цветята с тяхното многообразие и хармония. В различните авторови интерпретации тези чувствителни форми от природата се превръщат в катализатор на дълбоки чувства, предизвикващи оптимизъм и размисъл. Постепенното завръщане към нормалния живот след периода на изолация Националната галерия осъществява чрез творбите на Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Олга Визингер-Флориан, Иван Милев, Данте Рики, Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Танев, Вера Недкова, Давид Перец, Раймонд Сегар, Вера Лукова, Порфирий Н. Крилов, Мара Йосифова, Василка Монева, Йордан Кацамунски и др.

Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света, заявяват от Националната галерия.

Експозиция е създадена с чувство за огромна благодарност към тружениците в бели престилки, мнозина от които трябваше да се изолират от семействата си, за да бъдат до пациентите, без да мислят за огромния риск за собственото си здраве. Това е еквивалент на влизане в сражение без броня – денонощно, в упорити опити да се разработи ваксина срещу вируса и да се изпробват лекарства, които биха могли да помогнат за лечение на инфекцията. Медиците правят огромни жертви, за да ни запазят от опасността и именно тяхната човечност ги превръща в истински герои, казва кураторът на изложбата Калин Николов.