Националната галерия отваря врати, но не и Червената къща

Националната галерия отваря врати, но не и Червената къща

Националната галерия – Двореца, от днес отново е отворена за индивидуални посещения. Нейните филиали – музеите за християнско, за социалистическо и за съвременно изкуство, както и къщата музей на Вера Недкова също вече работят. Печално нашумялата в последните седмици Червена къща – бивш дом на скулптора Андрей Николов, обаче засега не е отворена, както невярно обявиха някои медии. Става дума за грешка в прессъобщението, извиниха се от НГ.

В Галерията са задължителни някои мерки, продиктувани от епидемичната обстановка: посетителите и информаторите в залите да носят маски, влизащите да дезинфекцират ръцете си на входа, да се спазва дистанция при закупуване на билет на касите и при самото разглеждане на експозициите. „Kвадрат 500“ остава затворен до второ нареждане, тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството там се поддържат от система за централна климатизация.

В изложбените зали на СГХГ, където на 19 май се открива голямата изложба на Щъркелов, ще се допускат до 25 посетители. Във филиалите „Васка Емануилова“ и „Дечко узунов“ – съответно до 6 и 2-ма. Престоят за разглеждане е от 30 до 60 минути. Дезинфекция на изложбените зали се прави по 3 пъти на ден, а проветряването е на всеки кръгъл час. Предпазните маски и дезинфекцията на входа са задължителни, а при разглеждане на експозициите зрителите следват посока от ляво на дясно, спазвайки дистанция. Книжарницата на СГХГ предоставя ръкавици за еднократна употреба на онези, които искат да разгърнат някое от изданията там. Масови мероприятия не се допускат. Откривания ще се правят навън – на площада до сградата на СГХГ.

Галерия „Ракурси“ на ул. „Хан Крум“ 4 открива на 20 май изложбата „Заливи и портрети“ на големия пловдивски художник Атанас Хранов, която ще остане в столицата точно 1 месец. Домакините дори са обявили и вернисаж от 16 до 20 ч. в деня на отварянето, но при строги мерки: не повече от 10-15 души с маски в 2-та салона, а застояващите се ще бъдат поканени във вътрешния открит двор, обясни за „Монитор“ управителят Румяна Йонева. Ще има и откриване онлайн. Експозицията е придружена от представящ текст на писателя, поет и драматург Александър Секулов – съгражданин на живописеца. „Светът в новата изложба на Атанас Хранов е все по-фрагментарен, а животът в него – все по-лек и милостив. В заливите морето отдъхва от самото себе си. В портрета лицето се взира в самото себе си. В залива морето изравнява вълните, приспива бурите, в портрета лицето просиява, през очите бликат снопове светлина... В залива времето навива нишката си обратно, а в портрета душата отвързва въжетата и тръгва да плава“, казва Секулов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.