Националната библиотека чества патронния си празник

Националната библиотека чества патронния си празник

В центъра на честването ще бъде личността на Тодор Боров

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" кани на патронния си празник, който по традиция се чества на 11 май – Деня на писмеността по стар стил.

В този ден в 11.00 ч. първо ще бъдат положени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий пред сградата. В 11.15 ч. в Централното фоайе ще се открие изложбата „120 години от рождението на Тодор Боров. Живот отдаден на знанието“, а в 11.45 ч.

тържествено ще отвори врати и заседателна зала с името „Тодор Боров“ на II етаж.

Тодор Боров (1901–1993) е български библиограф. През 1923 г. завършва Софийския университет, специалност славянска филология. Следва специализация по библиотечно дело и журналистика в Берлин. Работи като библиотекар в Университетската библиотека (1929-1931) и уредник на библиотеката при Българска земеделска и кооперативна банка (1931-1944). Боров инициира създаването на Българския библиографски институт и е негов директор в периода от 1941 до 1964 г. Между 1944 и 1949 г. е директор на Народната библиотека. Преподава библиотекознание и библиография в Софийски университет, първо като частен хоноруван доцент (1943), от 1947 г. като хоноруван професор и като редовен професор (от 1952). Заема и поста ръководител на катедра „Библиотекознание и библиография“.

След откриването на зала на негово име в НБКМ пак на II етаж ще бъде поставена паметна табела по случай 80 години от основаването на Българския библиографски институт.

В 12.00 ч. отново там ще започне церемония по награждаване „Дарител на годината“ с представяне на албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.