Националната библиотека излъчва послание на Антон Дончев за 24 май

Националната библиотека излъчва послание на Антон Дончев за 24 май

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще започне Деня на светите братя и писмеността 24 май с поднасяне на цветя на паметника им пред сградата. За своите читатели Библиотеката предлага редица онлайн събития на сайта на НБКМ - http://www.nationallibrary.bg/.

Сред тях е виртуалната изложба „Иван Вазов в Националната библиотека“ - документи и свидетелства за живота и дейността на Патриарха на българската литература от фондовете на отделите „Български исторически архив“ и „Ръкописи и старопечатни книги“. Изложбата се посвещава на неговата 170-годишнина. Онлайн поредицата „Перли в Короната” пък разказва любопитни и занимателни истории за документи, притежание на Националната библиотека, като на 24 май ще стане дума за Хърватския глаголически молитвеник. В онлайн рубриката „Духът на словото” - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели, акад. Антон Дончев ще отправи послание защо е важно да се чете днес.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отчита веднага след празничния ден и международна инициатива. НБКМ гостува в Подгорица, Черна гора, с изложбата си "Книги, посоки, публики". Официалното откриване е на 25 май в заседателната зала на Община Подгорица. Изложбата представя знакови документи от фондовете на Библиотеката. Събитието се организира под патронажа на Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Черна гора, и Иван Вукович, кмет на Подгорица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.