Националната библиотека и Музеят на София отбелязват 200-годишнината на Раковски

Националната библиотека и Музеят на София отбелязват 200-годишнината на Раковски

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще отбележи 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски утре, 14 април, в 12.00 ч. с откриването на две експозиции: външна, пред сградата, под наслов „Галерия на достойнството“ и вътрешна в централното фоайе, наречена „Мъдрост с разум в едино“, където ще бъде изложен оригиналът на бележника на видния възрожденец Раковски.

Тя ще съдържа още множество оригинални архивни документи. От същия ден в продажба ще бъдат и каталогът към изложбата „Мъдрост с разум в едино”, факсимилното документално издание „Документалното наследство на Г. С. Раковски в НБКМ“ и юбилейно електронно издание на бележника на Раковски.

Регионалният исторически музей пък представя изложбата „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“, която може да бъде разгледана още днес от 15.00 до 18.00 ч.при спазване на противоепидемичните мерки. Най-новата временна изложба на РИМ – София, отдава почит на личността и делото на Георги Раковски, разказва за разностранните му интереси и професионална дейност. Музейният разказ проследява паралелно две тематични линии. Първата обръща внимание на делата на видния родолюбец в различните му и същевременно неизменно свързани поприща – революционер, учен, поет, публицист, издател. Заниманията му са разгледани и обяснени в контекста на епохата на Възраждането, пребиваването му в редица чужди държави и събитията в България. Изложбата разкрива и детайли за съвместната работа на Раковски със софийската възрожденска интелигенция. Сътрудничеството на нейни представители като Сава Филаретов и Михаил Буботинов в печатните издания на Раковски е сред акцентите. Експонати от особен интерес в изложбата са два оригинала от книгите на Раковски, собственост на музея, както и оръжие от епохата. Изложбата се намира в подкуполното пространство в сградата на пл. „Бански“ 1. Ще бъде достъпна за разглеждане до 31май. Тя се реализира в партньорство със СГХГ и Националния литературен музей. Използвани са архивни фотографии и документи и от Българския исторически архив на НБКМ „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.