0

Н ационалната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще отбележи 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски утре, 14 април, в 12.00 ч. с откриването на две експозиции: външна, пред сградата, под наслов „Галерия на достойнството“ и вътрешна в централното фоайе, наречена „Мъдрост с разум в едино“, където ще бъде изложен оригиналът на бележника на видния възрожденец Раковски.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще отбележи 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски утре, 14 април, в 12.00 ч. с откриването на две експозиции: външна, пред сградата, под наслов „Галерия на достойнството“ и вътрешна в централното фоайе, наречена „Мъдрост с разум в едино“, където ще бъде изложен оригиналът на бележника на видния възрожденец Раковски.

Тя ще съдържа още множество оригинални архивни документи. От същия ден в продажба ще бъдат и каталогът към изложбата „Мъдрост с разум в едино”, факсимилното документално издание „Документалното наследство на Г. С. Раковски в НБКМ“ и юбилейно електронно издание на бележника на Раковски.

Регионалният исторически музей пък представя изложбата „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“, която може да бъде разгледана още днес от 15.00 до 18.00 ч.при спазване на противоепидемичните мерки. Най-новата временна изложба на РИМ – София, отдава почит на личността и делото на Георги Раковски, разказва за разностранните му интереси и професионална дейност. Музейният разказ проследява паралелно две тематични линии. Първата обръща внимание на делата на видния родолюбец в различните му и същевременно неизменно свързани поприща – революционер, учен, поет, публицист, издател. Заниманията му са разгледани и обяснени в контекста на епохата на Възраждането, пребиваването му в редица чужди държави и събитията в България. Изложбата разкрива и детайли за съвместната работа на Раковски със софийската възрожденска интелигенция. Сътрудничеството на нейни представители като Сава Филаретов и Михаил Буботинов в печатните издания на Раковски е сред акцентите. Експонати от особен интерес в изложбата са два оригинала от книгите на Раковски, собственост на музея, както и оръжие от епохата. Изложбата се намира в подкуполното пространство в сградата на пл. „Бански“ 1. Ще бъде достъпна за разглеждане до 31май. Тя се реализира в партньорство със СГХГ и Националния литературен музей. Използвани са архивни фотографии и документи и от Българския исторически архив на НБКМ „Св. св. Кирил и Методий”.