Началникът на отбраната посрещна военнослужещите от 41-ия контингент
3

Началникът на отбраната посрещна военнослужещите от 41-ия контингент

„Добре дошли на родна земя. Изключително съм щастлив да ви посрещна в пълен състав. 41-ият контингент изпълни една от най-предизвикателните мисии в Афганистан. Вие показахте, че можете да бъдете гъвкави, адаптивни, че на терен можете да препланирате мисията, да се предислоцирате не един, а два пъти, да поемате различни задачи, да проявите отговорност и дисциплина, да покажете на коалиционните ни партньори колко отговорен и стойностен е българският войник“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посрещна военнослужещите от 41-ия контингент на родна земя. Контингентът се завърна от участие в мисията на НАТО в Афганистан на 4 април късно вечерта на летище „София“.

Началникът на отбраната поздрави военнослужещите от името на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната. „Голямо воинско „благодаря“ за това, което направихте. Надявам се, че опитът, който натрупахте в тези трудни условия, ще ви позволи да изпълнявате още по-добре задълженията си. Чакат ви нови предизвикателства, както в мисии и операции зад граница, така и в развитието на способности на Българската армия на родна земя“, каза още адмирал Ефтимов.

Българските военнослужещи бяха посрещнати и от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„Най-трудното по време на мисията беше, че нямаше традиционното приемане на отговорностите между контингентите. Два пъти се наложи да започнем от нула изпълнението на задачите, да създаваме съответната организация, да разработваме инструкции и задължения. Но основното чувство в момента е на удовлетворение, че успешно завършихме мисията и се прибрахме всички в Родината“, каза командирът на контингента полковник Тодоров.

Четиридесет и първият военен контингент изпълнява задачи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан от октомври 2020 до април 2021 г. Контингентът е в състав до 120 военнослужещи, със структура: национален елемент, рота за охрана и щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. По време на мисията българските военнослужещи изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на 3 бази на територията на Афганистан – летище „Кандахар“, база „Далке“ и летище „Баграм“. Те изпълняваха и щабни задачи в щаба на мисията и носеха дежурства в командния и в базовия оперативен център.

Национален командир на контингента е полковник Тодор Тодоров, старши национален представител на формированията за Кабул - подполковник Момчил Александров, помощник-национален командир на контингента е капитан III ранг Живко Йорданов и командир на ротата за охрана – майор Иван Иванов - военно формирование 52590 – гр. Ямбол.

Преди да се завърнат у дома военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинската академия в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.