0

З а мен картончетата на Мариус Донкин като агент на Държавна сигурност са фалшиви! Това заяви пред Административния съд-София началникът от Шесто управление на ДС, чийто подпис стои на документите. Той бе разпитан като свидетел по делото, което директорът на Народния театър заведе срещу комисията по досиетата, след като бе обявена принадлежността му към тайните служби.

За мен картончетата на Мариус Донкин като агент на Държавна сигурност са фалшиви! Това заяви пред Административния съд-София началникът от Шесто управление на ДС, чийто подпис стои на документите. Той бе разпитан като свидетел по делото, което директорът на Народния театър заведе срещу комисията по досиетата, след като бе обявена принадлежността му към тайните служби.

Преди година във връзка с неговата 70-годишнина Министерството на културата планирало да награди Донкин, но това не се случи заради изискването всички лауреати да бъдат проверени в Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Проверката е показала наличието на няколко картончета с името на актьора, но в писмото до министерството комисията е пропуснала да уточни, че няма други документи за него, каквато точка бе изрично добавена в закона преди няколко години. Самият Мариус още през 1997 г. сам е искал от комисията да бъде проверен и е получил писмо, че няма данни за негова принадлежност към ДС. Затова той решил да заведе дело срещу комисията по досиетата.
„Подписът прилича на моя, но е много едър - аз обикновено се подписвам по-дребно. На картончетата винаги пише кой е вербувал агента, а тук полето е празно. На всичкото отгоре има и разминаване в датите - пише, че е регистриран два дни преди да е вербуван, което е невъзможно. Така че за мен тези картончета не са истински, или иначе казано, са фалшиви“, заяви на вчерашното заседание свидетелят Б.Д., който е бил началник на отделението от 1986 г. до закриването на службата през 1989 г. Той разказа, че познава Мариус Донкин единствено като популярно лице от киното и никога не е имал служебни контакти с него по линия на ДС. Адвокатът на актьора поиска картончетата да не бъдат приемани като официални документи, тъй като по тях има зачертаване и не е ясно нито кой го е направил, нито каква информация е била скрита отдолу. Съдията поиска писмени заключения в 10-дневен срок, след което съдът ще вземе решение по делото.