Раздават SOS бутони на хора с увреждания

Раздават SOS бутони на хора с увреждания

Възрастни хора с хронични увреждания ще бъдат наблюдавани с умни устройства. Те ще разполагат с SOS-бутони, чрез които ще викат на помощ лекари и доброволци, когато състоянието им се влоши.

Тази пилотна програма по норвежки образец ще бъде внедрена скоро от Българския червен кръст, съобщи неговият председател акад. Христо Григоров. По думите му дистанционното наблюдение е особено подходящо за хора с трайни увреждания, най-вече самотно живеещи пенсионери и хора, които са в отдалечените и малки населени райони.

Здравословното състоянието на нуждаещите се ще бъде отчитано от датчици и сензори. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. Предвижда се смарт устройства с такива бутони да бъдат предоставени на 500 души.

„В България имаме изкривяване в посока на болничното лечение, а реалността изисква да бъдем малко по-гъвкави, да насочим своите усилия хората да останат по-дълго в своите домове, където да получават адекватна здравна и социална услуга“, коментира заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска. Тя е ръководител на проекта, който се осъществява с помощна на две министерства – здравното и социалното, както и с помощта на Норвежката асоциация на местните регионални власти. БЧК вече има програма, по коятно самотни и възрастни хора, нуждаещи се от чужда помощ се подпомагат от социални работници.

Според Тодоровска новите технологии позволяват повече хора да бъдат наблюдавани в домашна среда. „Да им се прави дистанционно ЕКГ, да се мери кръвното им налягане, да се мониторира сърдечната честота и сънят. Да може да се помогне при различни спешни ситуации. Да кажем, възрастен човек, който живее сам, пада и това падане води до счупване или е в резултат на инфаркт или инсулт. Да има възможност системата да алармира в кол центъра, който ние ще създадем, и да помогне този човек бързо за получи адекватна подкрепа и грижа от съответните места.“, обясни тя. 

Предстои да бъдат подготвени специалисти за въпросните кол центрове. Те ще бъдат обучени в алгоритмите на провеждане на различните действия – при падане, аларма за лошо качество на съня, за това дали пациентът си е взел навреме лекарствата. Ще има и аларма за подсещане за редовен прием на медикаменти.

Новата услуга ще надгради дейностите на центровете "Домашни грижи" към БЧК, каквито има във Врачанска област. Те се намират в самия град Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол. В рамките на проекта ще бъдат създадени 3 нови центъра - в общините Видин, Белоградчик и Монтана, където ще бъдат сформирани и екипи от доброволци, които да подкрепят дейностите на центровете за домашни грижи и услугите за телеасистенция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.