Наблюдават 26 свлачищни района у нас с 2.5 млн. лева финансиране
2

Наблюдават 26 свлачищни района у нас с 2.5 млн. лева финансиране

В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи за изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален мониторинг. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на официалното представяне на проекта.  Общата му стойност е 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв.  - европейско финансиране и 375 138,60 лв. - национално, съобщиха от ресорното ведомство. 

20 са населените места, където ще се разположат измервателните системи в 16 общини.

Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен.

Това са райони, с проявени активни или периодично активни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, транспорта, обекти на социалната и техническата инфраструктура, основни пътни артерии в страната.  Общата засегната площ от тези процеси е над 9 хил.дка.

Целта е ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората в тези райони.  

 „Проектът е от изключителна важност, тъй като започвайки да правим път, в не  малко случаи засичаме свлачище, което трябва да се укрепи, за да се продължи с работата“, коментира Комитова, като допълни, че подобни неприятни открития се срещат и при изграждането на ВиК мрежа.   

„Крайната цел е създаването на безопасни условия на обитаване, на пътуване и на експлоатация на всякаква инфраструктура“, подчерта тя.

С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 000 жители в тези общини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.