На Запад жертвите от COVID-19 са 25 пъти повече

На Запад жертвите от COVID-19 са 25 пъти повече

С бившите соцстрани се справяме добре заради масовата ваксинация в миналото

С 1 починал от К-вируса на 1 милион население на 1 април България е сред световните лидери по ниска абсолютна смъртност. Защото броят на умрелите на глава от населението е абсолютен показател в държавите с развита медицина, където се знае кой от какво умира. Този показател не зависи от това, колко са заразените и как ги изследваме.

Но и двама и трима да станат починалите у нас на 1 милион, България пак ще е на тази забележителна позиция. Заедно с нас са бившите европейски соцдържави. Защо и как, нека кажат специалистите. Аз си го обяснявам с масовите ваксинации в миналото (например БЦЖ), а специално за България – и с устойчивия български ген, оформил се през хилядолетията. Тук е добре антиваксърите накрая да вдянат, че с идиотското си поведение освен своите, убиват и чуждите деца.

Иначе положението по света е лошо. Италия е с 206 умрели на 1 милион, Испания е със 194, Белгия със 71, Нидерландия със 68, Франция с 54, Швейцария с 53. Най-добре в Западна Европа е Германия с 10, близо е Австрия с 16. САЩ са с 12 умрели на 1 милион, но бързо се влошават. Има и една малка западна държава с близо 800 умрели на 1 милион, там е ужас някакъв.

В коренно различно положение са европейските държави от бившия соц. Там най-зле са Албания с 5 и Румъния с 4. Но това „най-зле“ днес е непостижима мечта за развитите западни държави. Другите държави от бившия соцблок имат от 1 до 3 умрели на 1 милион население. И това не е само сега. Съотношението преди дни беше 1 на 10 в полза на соца, сега отива към 1 на 25. Казано накратко, на Запад умират 25 пъти повече! В проценти е 2500. И за съжаление изглежда, че ще става много по-зле за уморения и хедоничен Запад. Дано България издържи!

 А иначе най-важният въпрос не само за България, но за света, е докога ще продължи пандемията. Важно е също да се оцени и колко ще са жертвите от коварното заболяване. Разбира се, тук трябва да видим и къде по значение стои това заболяване. Годишно по света умират около 60 000 000 души, което прави по 165 000 на ден. За България данните са 108 000 починали годишно и 296 починали на ден. Данните за корона вируса днес (1 април 2020 година) са 4 500 починали през последното денонощие. Това число, разбира се, ще продължи да расте. Според разработения прост логистичен модел за развитието на пандемията, по време на нейния пик около 23 април 2020 година ще умират по 15 000 души дневно.

 И така, стигнахме до въпроса за математическото моделиране на пандемията Ковид-19. Има разработени сложни модели с по няколко десетки параметри, които се настройват така, че да се опише максимално точно явлението. И тук опираме до един фундаментален в моделирането въпрос: колко точен да бъде моделът? Отговорът е, че точността на модела трябва да съответства на точността на данните. Няма смисъл моделът да е по-точен от данните, защото в този случай той би произвел формален резултат с много значещи цифри, които обаче описват нещо, което е само в главите ни. Същевременно известните в миналото епидемии се описват достатъчно точно с т.нар. логистични модели.

Логистичната функция, описваща броя на починалите, е растяща, тръгва от нулата и достига някаква финална стойност. Има различни по сложност логистични функции и читателят може сам да ги намери в нета, ако се интересува от този въпрос. Най-простата такава функция също върши работа. Тя съдържа три параметъра, за определяне на които се използват данните от историята на болестта, и стандартни компютърни кодове. Освен финалната стойност на изучаваната величина, важен параметър е времето (денят), когато функцията достига половината от финалната си стойност. Тогава скоростта на процеса е максимална, и в частност тогава умират най-много хора за 1 ден. Това са онези 15 000, които споменахме по-горе, и които очакваме да умират всеки ден около Великден от К-вируса.

Тази точка от кривата се нарича инфлексна, в нея втората производна е нула, а първата производна (скоростта) е максимална. Любопитна подробност също е, че там допирателната към кривата пресича самата крива, а кривината е равна на нула. След като се изчислят параметрите на логистичната функция, е лесно да се предскаже моментът на пречупване на процеса, както и окончателният брой на починалите. Както казахме, това се очаква да се случи около 23-25 април малко след Великден. А пандемията ще отшуми в края на месец август, ако няма вторични пикове и ако процесът няма дълго плато. Засега това е прогнозата за развитието на процеса. Ако постъпят нови текущи данни, които предполагат друго развитие на нещата, ще информираме за това читателите на нашия вестник.

И накрая още един въпрос, от тъжните. Каква е смъртността от К-вируса? Тук вероятно има най-много спекулации и неверни данни. Често тази смъртност се определя като брой починали към брой заразени. И в момента тя е малко под 5%. Но колко са заразените? Затова се работи и с една друга смъртност, тази за „затворените“ случаи, когато заболяването е приключило. А то може да приключи само по два начина: пациентът или оздравява, или не успява да се пребори с болестта.

По отношение на затворените случаи смъртността по света е 19% и продължава да расте. И това според мен е най-тревожното. За България тази смъртност към момента (1 април) е 31%, защото имаме 9 починали от общо 29 случая. Тази смъртност, разбира се, скоро рязко ще падне. Тя е висока в момента и за много европейски държави, примерно за Нидерландия е 82% (не сте прочели грешно, осемдесет и два процента е тя в Нидерландия на 1 април). Близките дни ще покажат накъде отиваме. Всъщност, ще отидем там, където сами се заведем. Българите го разбрахме, дано го разберат сега и гордите европейци и американци. Щото лодката е една и спасението е едно за всички. Давенето също.

 

 * Коментарът е направен специално за агенция "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.