НА ВТОРО КЛАСИРАНЕ В СТОЛИЦАТА: Всеки трети седмокласник пробвал шанса си за по-горно желание (ВИЖТЕ МИНИМАЛНИТЕ БАЛОВЕ)

НА ВТОРО КЛАСИРАНЕ В СТОЛИЦАТА: Всеки трети седмокласник пробвал шанса си за по-горно желание (ВИЖТЕ МИНИМАЛНИТЕ БАЛОВЕ)

Всеки трети седмокласник от приетите в гимназия на първо класиране е пробвал шанса си за по-горно желание. Миналата седмица 9395 ученици научиха в кое столично училище ще продължат средното си образование. 3549 ученици от тях, или 1/3 от всички класирани, са подали заявление за участие във втория етап от план-приема в 8-и клас в София, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Много малка част от тях обаче са успели да се качат на по-горно желание - само 342 деца. Кастрева обясни, че те са получили тази възможност благодарение на седмокласниците, които са били приети на първо желание, но не са се записали в училището или пък не са подали заявления за участие във второ класиране и съответно не са запазили мястото си.

На втория етап от план-приема са участвали общо 4647 деца. Към тях спадат неприетите на първо класиране 1098 седмокласници и тези, които пробваха шанса си за по-горно желание. Класираните пък са 3892.

„На 21-ви и 22-ри е важно класираните да се запишат с оригинала на свидетелството за основно образование в училище, в което са класирани. Ако не го направят, мястото им ще бъде обявено за незаето на 23-ти и за него ще могат да кандидатстват всички неприети“, обясни Кастрева.

Некласираните ученици пък са 746. От тях 594 са от София и 152 са от страната. Те ще могат да подават документи за третия етап от приема на 26 и 27 юли. Тогава седмокласниците пренареждат своите желания спрямо свободните места.

„Ако си класиран в добро училище, но не ти е първото желание, рискът да изчакваш трябва да се отчете. На третия етап не участват всички училища и паралелки, а само тези, които са свободни“, посъветва шефката на столичния образователен инспекторат.

СПРАВКА за минималния и максималния бал по паралелки в РУО СОФИЯ-ГРАД към дата 20-и юли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.