На второ четене в комисия: Разследващият главния прокурор ще проверява и заместниците му

На второ четене в комисия: Разследващият главния прокурор ще проверява и заместниците му

Прокурорът, който ще може да разселдва обвинител №1, ще проверява и заместниците му. Това решиха членовете на правната комисия в НС, като приеха промени в НПК на второ четене.

Прокурорът по разследването срещу обвинител №1 или негов заместник ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от Следствения отдел в Специализираната прокуратура.

За разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа. Въззивният съд е Апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция е Върховният касационен съд.

Бъдещият разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, тоест не само от прокурорската, но и от съдийската колегия. Магистратите ще могат и сами да се предлагат за тази длъжност. Първоначалният вариант бе номинации да правят шестима членове на Прокурорската колегия на кадровия орган. 

Прокурорът ще се избира от поне 15 гласа от общо 25 членове на ВСС. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Мандатът на разследващия главния прокурор ще бъде 5 години. Първоначалната идея беше той да е 7 години, колкото е на главния прокурор. Новата фигура е част от Прокуратурата на Република България.

За разследващ се назначава обвинител със стаж 12 години, с придобит статут на несменяемост, с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка ”много добра” от последното атестиране, на когото през последните 5 години не е било налагано някое от дисциплинарните наказания.

По думите на социалиста Крум Зарков с тези предложения нищо не се променяло. Председателката на правната комисия Анна Александрова отговори на критиките на БСП, като подчерта, че ако бяха подкрепили предложението на управляващите за нова Конституция, този въпрос щял да бъде решен.

Относно съдебния контрол Зарков каза, че това било стъпка напред. 

По думите на Йордан Цонев от ДПС този законопроект бил безумие, което било сътворено от парламента под натиска на „известен български юрист“ Христо Иванов. "Нито един орган от ЕС в предприсъединителната процедура нямаше никакви забележки по тази тема, питам защо?  Темата започна, когато това лице реши да прави промени, а после оглави протести срещу неговите реформи", добави Цонев. "Няма ясна концепция кой какво иска, за това гласуваме въздържал се", уточни  той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.