На второ четене в комисия: Карантинираните заявяват урна до 3 дни преди вота

На второ четене в комисия: Карантинираните заявяват урна до 3 дни преди вота

Гласуваме с изтекли лични документи, партийни мероприятия приравнени с културните

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 3 дни преди вота, като те ще се вписват в списъка за гласуване след проверка в съответната РЗИ. Общинските администрации ще трябва да се свържат с РЗИ и да върне справка за карантинираните лица. Това приеха депутатите от правната комисия в НС на второ четене в Закона за извънредното положение.

По предложение на ДПС се прие всички партийни мероприятия да се съобразят с заповедта на здравния министър, с която се въвежда съответните противоепидемични мерки и да се провеждат по правилата за културните събития.

За момента капацитета на мероприятията е 30%, но Красимир Ципов от ГЕРБ даде да се разбере, че това число може да се промени с времето.

Първоначалната идея на вносителите от ГЕРБ бе „предизборната кампания да се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки“. По време на дебатите обаче Йордан Цонев от ДПС заяви, че с предложението на вносителите предизборните кампании щели да се превърнат в концерти. Той призова да се приеме тяхното предложение, което гласи, че „по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали“.

Иначе, след като управляващите припознаха предложенията на ЦИК изрично записаха, че не Комисията, а здравните власти в лицето на министъра и държавния здравен инспектор да въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

ЦИК със свое решение ще определя организацията на вота, в това число и гласуването на избирателите поставени под задължителна карантина, което ще става именно с подвижни урни.

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малко от трима у нас и извън страната.

МС ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще се включват в плансметката за изборите.

Депутатите приеха още ЦИК да проведе разяснителна и обучителна кампания за вот в епидемична обстановка.

Прие се гражданите, които са с изтекли документи за самоличност могат да гласуват с тях, като се идентифицират пред секционните комисии. Целта е да се избегне струпване пред органите, които издават документи за самоличност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.