Забраняват износа на лекарства при недостиг при пандемия

Забраняват износа на лекарства при недостиг при пандемия

Здравният министър може да забрани износа на лекарства при недостиг при пандемия, а болничното лечение на заразни болести, сред които и COVID-19, се гарантира с промените на второ четене, гласувани от депутатите в Закона за здравето.

По време на първото разглеждане на поправките в пленарна зала се проведе дебат относно това дали думите „задължително болнично лечение” трябва да отпаднат от текста на закона след изброяването на опасни заразни болести като холера, малария и новия коронавирус. Тогава вносителят Даниела Дариткова обясни, че става въпрос за това дали дадено заболяване налага задължителна изолация в болница или е възможна и карантина в домашни условия и обеща, че текстовете ще бъдат прецизирани.

Така, приетите вече при второто разглеждане разпоредби, съдържат изцяло нов параграф, който уточнява, че задължителното болнично лечение се извършва след предписание на регионалния здравен инспектор или оправомощен от него заместник-директор.       

Промените дават още възможност по време на обявено извънредно положение министърът на здравеопазването да забрани износа на лекарствени продукти с цел осигуряване на достатъчни количества за потребностите на населението на България.

На второ четене беше прието и предложението на депутатите Александър Ненков и Искрен Веселинов, с които се изменя Закона за гражданска регистрация. Става въпрос за процедурата по издаване на смъртен акт. Промените позволяват компетентното медицинско лице, издало съобщение за смърт, да го изпрати незабавно в общинската адмиистрация за съставяне на смъртен акт, когато близките на починалия са поставени под карантина или са на лечение в болнично заведение.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.