Народното събрание прие окончателно поправки в Закона за електронното управление. Промените са внесени от Министерски съвет. 

Според мотивите на вносителите, измененията имат за цел да осигурят по-голяма сигурност при използването и предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите, предвид приети изменения в Административнопроцесуалния кодекс.  

Текстовете, които през септември бяха приети на първо четене, предвиждат редица изменения, сред които включване на органите на съдебната власт като субекти на Закона за електронното управление, предвид тяхната роля за развитието на електронното управление, интеграция и оперативна съвместимост на информационните системи на законодателната и изпълнителната власт и синхронизиране със съответните разпоредби в АПК, гарантиране на сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги.

Със законопроекта се променят и правомощията на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ с цел изпълнение на Стратегията за електронно управление, ефективен контрол и прилаганена архитектурата на е-управление.

Промените предвиждат още изисквания за по-голяма достъпност на уебсайтовете и мобилните приложения за потребителите и по-специално за хората с увреждания.

Законопроектът предлага и отпадането на разпоредбите, свързани с Държавно предприятие „Единен системен оператор“, като дейностите по системна интеграция се възлагат на „Информационно обслужване“. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проект за опазването на прилепи подписа Нено Димов в Кърджали

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е подписал договор за опазването на три вида прилепи в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
На подписването присъствали кметът на общината Хасан Азис и Латиф Расим - председател на управителния съвет на местна инициативна група /МИГ/ "Стамболово-Кърджали 54".

Прокуратурата в Перник: Министри също носят отговорност за водната криза (ОБНОВЕНА)

Министрите на регионалното развитие и екологията също носят вина за водната криза в Перник. Това е записано в становището на прокурор Красимира Минчева. Според него Петя Аврамова и Нено Димов не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото. В резултат на това са настъпили вреди за човешкото здраве, а и материални щети.