Народното събрание прие окончателно поправки в Закона за електронното управление. Промените са внесени от Министерски съвет. 

Според мотивите на вносителите, измененията имат за цел да осигурят по-голяма сигурност при използването и предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите, предвид приети изменения в Административнопроцесуалния кодекс.  

Текстовете, които през септември бяха приети на първо четене, предвиждат редица изменения, сред които включване на органите на съдебната власт като субекти на Закона за електронното управление, предвид тяхната роля за развитието на електронното управление, интеграция и оперативна съвместимост на информационните системи на законодателната и изпълнителната власт и синхронизиране със съответните разпоредби в АПК, гарантиране на сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги.

Със законопроекта се променят и правомощията на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ с цел изпълнение на Стратегията за електронно управление, ефективен контрол и прилаганена архитектурата на е-управление.

Промените предвиждат още изисквания за по-голяма достъпност на уебсайтовете и мобилните приложения за потребителите и по-специално за хората с увреждания.

Законопроектът предлага и отпадането на разпоредбите, свързани с Държавно предприятие „Единен системен оператор“, като дейностите по системна интеграция се възлагат на „Информационно обслужване“. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отнеха книжката на Джамбазки за 1 година

Отнеха шофьорската книжка на евродепутата Ангел Джамбазки за 12 месеца. Той е глобен и с 1000 лв. Това става явно от публикуван в сайта на Народното събрание отговор на въпрос от депутата Десислав Чуколов към вътрешния министър Младен Маринов. 

Започва разследване и у нас за смъртта на Тоско в Солун

Започва разследване и у нас за убийството на 28-годишния футболен фен на "Ботев" (Пловдив) Тоско Бозаджийскин в Солун. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Иван Гешев- Сийка Милева. Това се случи след среща в МС между премиера Бойко Борисов, семейството на Тоско, адвоката им и на самия Гешев.