На второ четене: Малките зелени централи продават ток със свободно договаряне

На второ четене: Малките зелени централи продават ток със свободно договаряне

Малките източници за възобновяема енергия с мощност над 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на свободно договорени цени. Такава възможност създават промени в закона за енергетиката, приети от НС на второ четене.

Производителите ще преминат от преференциални към пазарни цени и договор за компенсиране с премия, като не се предвижда преходен период, през който общественият доставчик да изкупува произведената от тях електрическа енергия по преференциални цени и да я продава чрез борсовия оператор. Компенсация за това производителите ще получават от Фонд „Сигурност на електроенергийната система”.

Зелените мощности, чиято експлоатация започва от 2021 година, пък ще бъдат освободени от таксата върху произведената електроенергия, която е в размер на 5%. Това се прави с цел да се насърчат инвестициите в източниците за възобновяема енергия.

Другa прoмянa прeдвиждa прeмaхвaнeтo нa т.нaр. cтудeн рeзeрв, зa кoйтo вeчe нямa дa ce прaвят търгoвe. Вместо него се въвежда т.нар. топъл резерв. Това означава, че един блок ще работи, макар и не на пълна мощност, така че да може да осигури натоварване при недостиг в енергийната система.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай оттегли предложенията си за промени в законопроекта, като каза, че политическите партии са подвластни на политиката на изборния процес. „Стана ясно, че вие не искате либерализиране на енергийния пазар на едро. Вие не искате да дадем механизъм за капацитет и да спасим от фалит ТЕЦ 2 и рудниците", заяви Аталай от парламентарната трибуна.

Едно от предложенията му бе свързано с отнемане ролята на обществен доставчик на НЕК. То предвиждаше компанията да не прави микса от електроенергия, която продава на електроразпределителните дружества, а те да си купуват тока от борсата. Отпадането на ролята на НЕК е и едно от изискванията на Европейската комисия за либерализиране на пазара на електроенергия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.