На всеки изнесен тон риба внасяме шест

На всеки изнесен тон риба внасяме шест

За чужбина експортът е около 500 тира годишно

България изнася 10000 тона риба на година, но вносът е в пъти повече, показват данните на земеделското министерство. Около 64000 тона се пласират по нашите пазари, като голяма част идва от импорт и много малка са улов.

Общият износ се равнява на около 500 тежки камиона с 20-тонен товар. „Вносът е с ръст от 10 на сто за последните три години. Потреблението на риба също се увеличава като за 2018 г. на човек е средно по 5,2 кг“, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на изложението „Обичам българската риба“. „Показателите са с

положителен тренд в последната година

и за производството на аквакултура, и за предлагането на пазара“, заяви ресорният министър. Събитието е част от кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и ИАРА, която цели популяризиране на местното производство и повишаване на консумацията на риба. За любителите бяха изградени 7 щанда, на които могат да открият разнообразие от черноморски риби.

Едни от най-купуваните риби са царската или позната още като барбун за 8 лв. килограма и калкана на цена 40 лв. за килограм. Тенденцията в последно време показва, че потребителите предпочитат прясната риба, а от бранша, като всяка година обещаваха, да

няма спекулативно покачване на цените

преди празника. „Тази година уловите са по-бедни“, оплака се един от търговците. Заради късното лято и липсата на есен рибата няма възможност да се групира на пасажи и по-големите риби няма как да се нахранят и пораснат достатъчно. Въпреки това рибата се радва на целогодишен интерес от страната на купувачите.

Най-скъпата риба на изложението е дивият лаврак, който струва 68 лв./кг., а традиционният за празника шаран може да бъде закупен за десетачка. По-възрастното поколение пазаруваше на промоция раци за 9 лв./кг. и рапани за 16 лв./кг. Освен прясната риба, могат да бъдат открити шишчета от сом, скумрия (8 лв./бр.) и пъстърва (6 лв./бр.) на скара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.