На трето класиране в София: 503-има седмокласници не са приети в гимназия

На трето класиране в София: 503-има седмокласници не са приети в гимназия

503 седмокласници все още не са приети в гимназия, тъй като не са класирани на третия етап от кампанията в София. Причината е, че те са кандидатствали в училища, за които не им достига балът, обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

За третия етап от класирането заявления са подали общо 1623 деца. От тях 206 са го направили в училища-гнезда. Това означава, че те са изтеглили своите документи от гимназията, в която вече са се записали, за да пробват късмета си за някое от свободните места след втория етап от записването. В столичните гимназии бяха останали 1936 бройки.

От всички кандидати на третия етап класирани са 1120 ученици. Утре те трябва да се запишат в училищата, в които са приети, с оригиналните документи – свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство, ако ще учат в професионална гимназия. „Учениците, които не се запишат, не запазват местата си“, подчерта Кастрева.

В столицата са останали и незаети места, така че всички неприети ще има къде да учат. Засега те са 817. На 3-ти август ще бъдат обявени всички свободни места след третия етап. Към тях ще влязат и освободени бройки от незаписалитете се утре.

Запълването на тези места ще бъде децентрализирано. То ще се прави по утвърден от директорите график от 4 август до 10 септември. Учениците ще трябва да подават заявления до директорите, като оставят оригинала на свидетелството си за завършено основно образование и свидетелство са здравословно състояние, ако искат да учат в професионална гимназия или физическо възпитани и спорт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.